eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós a saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres SUP-pon, vagyis szörfdeszkán Budapesten 2019. január 7-én. Az extrémsportoló ezen a szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt. Az expedíció január 20-án indul Gran Canariáról és a tervek szerint Rakonczay Gábor 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Most aztán igazán őrült vállalkozásba kezd Rakonczay Gábor

Egy SUP-pal, vagyis szörfdeszkán állva evezve szeretné átszelni az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós.

A különleges vállalásairól híres, az Antaktiszról tavaly januárban visszatért extrémsportoló január 20-án indul Gran Canariáról és tervei szerint 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.

"Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszó" – sorolta a projekt filozófiáját Rakonczay Gábor, és elmondta, hogy az elmúlt két hónapban saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5x1,5 méteres deszkán még akkor sem tud majd elbújni, ha jön a vihar.

"Két évvel ezelőtt merült fel bennem a gondolat, hogy a párosevezés és a szólókenuzás után mi az az eszköz, amivel még át lehetne kelni az óceánon" – ismertette az döntése hátterét a 38 éves sportoló. Elmondása szerint azért esett a választása a SUP-ra, mert a szörfdeszkán olyan minimális a felület, hogy kabin és bármilyen védelmet jelentő kialakítás nélkül igazán komoly kihívássá teszi az amúgy sem egyszerű óceánátkelést.

"Az eddigi hat óceánátkelésem tapasztalatával pontosan tudom, hogy ez egy ténylegesen, minden téren a határokat feszegető kihívás, ugyanakkor kellő elszántsággal, bevállalós és precíz munkával kivitelezhető" – jelentette ki az extrémsportoló, aki "egy végletekig kiélezett brutális utazásra indul".

Rakonczay ezúttal három olyan eszközt, köztük két műholdas mobiltelefont is magával visz, amellyel vészhelyzetben azonnal hívni tudja a mentőközpontot, de lesz nála mentőtutaj is.

A legegyszerűbb és biztonságosabb útvonalat választotta, amely ebben az időszakban szinte viharmentes. "Mindössze maximum négy nap vihar lesz, a többi szórakozás" - foglalta össze a lényeget a maga stílusában Rakonczay, aki az amerikai Év Kalandja Díj ás a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa is.

Tavaly januárban az Antarktiszon 44 nap alatt 900 kilométert gyalogolt három társával együtt, és első magyarként érte el a Déli-sarkot. Ultrafutóként rendszeresen teljesít ultramaratoni távokat, ilyen volt a 680 kilométeres országfutás, vagy a tengerszintről felfutás a Mont Blanc-ra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×