eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Kitűzték a Déli-sark elérése napját Rakonczay Gáborék

Jól halad a célja felé az Antarktiszon az a magyar extrémsportoló, aki gyalog akarja elérni a Déli-sarkot. Rakonczay Gábornak és három társának szűk 100 kilométer van hátra a -30 fokos hidegben. Korábban négy napot a sátorban kellett tölteniük a rossz idő miatt, repülőről kaptak élelmiszercsomagot.

Elhagyta az utolsó, 89-es sarkkörpontot az Antarktiszon Rakonczay Gábor és három társa - mondta az InfoRádióban Szalay Balázs, az expedíció menedzsere.

"Már nincs 100 kilométer vissza a Déli-sarkig, ez nagyon jó jel. Viszont nagyon hideg van, a -25-30 fokban -40 fokos az érzet a szél miatt. Veszélyes most már a fagyási sérülés,

vigyázni kell minden mozdulatra, hogy mit hagynak szabadon, mert azonnal lefagynak a testrészek" - fogalmazott a szakember.

Rakonczay Gábor lefogyott legalább 5 kilót, de Szalay Balázs szerint így is jól bírja magát. Társai nem annyira, ezért plusz 20 kiló terhet áttettek az ő szánjára, így "málhás öszvérként" viszi a többiek felszerelését is,

ami miatt ő is jobban fárad.

"Január 1-jén beszéltem vele, nagyon lelkes volt, a jövőről beszélt, hogy mi lesz, ha odaér. Jó passzban, jó állapotban van, a fagyási sérülés elkerülése a kulcs" - húzta alá Szalay Balázs.

Négy napot a rossz idő miatt sátorban töltöttek, ezért

repülőről kaptak élelmiszersegélyt, és ajándékba kaptak egy gázmelegítőt is, amivel vizet tudnak melegíteni maguknak a jégből.

"Az utolsó nap szerintem már

éjjel-nappal menetelni fognak,

nem biztos, hogy megállnak sátrat verni, hanem inkább megpróbálnak beérni, erre vasárnap éjjel kerülhet sor" - vélekedett Szalay Balázs.

A Déli-sarkon egy 200 fős kutatóállomás üzemel, ahol kantin és bankautomata is van.

Rakonczay Gábor azt tervezi, hogy a megérkezése után azonnal iszik egy sört, amikor pedig január 16-án hazatér, tortát fog enni,

mert az hiányzik neki a legjobban az Antarktiszton.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×