eur:
388.67
usd:
361.81
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Moszkva, 2018. október 2.Casemiro, a spanyol Real Madrid játékosa (k) támad az orosz CSZKA Moszkva kapujára a labdarúgó Bajnokok Ligája második fordulójában, a G csoportban játszott mérkőzésen a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. október 2-án. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Gödörbe zuhant három futball-legenda

Három sztárklub, összesen huszonegy BEK-, illetve BL-elsőség gazdája is csalódást okozott híveinek a keddi játéknapon. Nehéz lenne eldönteni, hogy a tartalékos Real Madrid moszkvai veresége, a Bayern München hazai pontvesztése vagy a Manchester United újabb botlása okozott-e nagyobb szenzációt.

A címvédő Real Madrid Sergio Ramos, Gareth Bale, Marcelo, Isco, s végül 58 percen keresztül a pihentetett Luka Modrić nélkül játszott az oroszok egykori első számú katonacsapata ellen. Az Atlético Madrid ellen kiválóan védő Thibaut Courtois helyére Keylor Navas került ismét a kapuba. A Luzsnyikiban a házigazdák gyorsan vezetést szereztek a horvát Nikola Vlašićnak (a világbajnok magasugrónő, Blanka Vlašić öccsének) a góljával. A Madrid hiába támadott a folytatásban, csak háromszor is a kapufát találta el. A 90. percben kapott még egy néhány perces esélyt Igor Akinfejev kapus felettébb érthetetlen kiállítása miatt, de ezzel sem tudott éni.

A címvédő 2015. október 21. óta először maradt idegenbeli csoportmérkőzésen szerzett gól nélkül.

Nyilvánvalóan nem sikerült Julen Lopetegui edzőnek, illetve akár Florentino Pérez klubelnöknek megtalálnia a megoldást Cristiano Ronaldo helyettesítésére-utódlására. A csapat 319 perce nem szerzett gólt a tétmérkőzésein. A szezonban a tíz mérkőzésén 17-szer talált eddig a kapuba, de ebből 12-szer szeptember elsejéig, azóta csak ötször. Ronaldo átigazolásával szerényebb lett a támadójáték, s kevesebb a kapura lövés, a mostani mérkőzésenként hat évtizedes mélypont. Mint ahogyan az is, hogy a Madrid a 2018–2019-es idény eddigi részében 54,7 percenként szerzett gólt. Ez messze van az előző idény 37,7-es átlagától, s főleg a 2011–2012-es idény 30 perces átlagától.

Ameddig a portugál is a Real Madrid tagja volt, egyetlen szezonban sem csökkent a gólátlag 2,38 alá, most ez 1,7

– erre, persze, bárki mondhatja, hogy még hol van az idény vége. De igazából nem kecsegtet a helyzet gyors megoldással. Karim Benzema a legutóbbi hat meccsén nem talált a kapuba.

A Bayern München sem lehet büszke az AFC Ajax elleni 1-1-re. Mats Hummels gyorsan vezetést szerzett, de a hollandok egyenlítettek, a bajorok pedig nem tudtak újabb gólt lőni. Niko Kovaćcsal nem megy igazán jól, a legutóbbi három mérkőzésén, beleértve a Hertha BSC elleni, múlt pénteki vereséget is, nyeretlen maradt a Bayern. Ellentétben a Real Madriddal, a Bayern a legerősebbnek mondható összeállításában játszott (Neuer – Kimmich, Boateng, Hummels, Alaba – Javi Martínez, Thiago – Robben, Müller, Ribéry – Lewandowski, s a második félidőben beállt James, valamint Gnabry és pillanatokra Süle is).

A Bayern legutóbb tavaly ilyenkor maradt három mérkőzésen át győzelem nélkül, akkor Carlo Ancelottit menesztette a vezetőség.

A Manchester United sorozatban negyedszer maradt győzelem nélkül, április 29. óta 14 tétmérkőzésen öt győzelem, három döntetlen, hat vereség a mérlege, a probléma tehát nem új keletű. Csak José Mourinho láthatóan nem tud vele mit kezdeni. A Valencia elleni 0-0-s mérkőzés után felerősödtek az Alexis Sánchezt és Romelu Lukakut kritizáló hangot. A chilei alig több mint négyszáz percet játszott eddig az idényben, nincs formában, még nem szerzett gólt. A belga középcsatár a bajnokságban már négy gólnál jár, de azokat a Watfordnak, a Brightonnak és a Burnleynek lőtte. Érdekes napoknak nézünk elébe, akad olyan angol lap, amelyik szerint Mourinhót már a hétvégi, Newcastle elleni meccs előtt meneszti a klub. A közösségi médiában megjelent egy poszt, amely nagyjából arról szól, hogy

Mourinho elérte, hogy szenvedés nézni a Manchester United játékát, s ideje, hogy távozzon. Sokat mondó, hogy Antonio Valencia, a csapatkapitány „lájkolta” a kiírást.

Ma további nyolc mérkőzést rendeznek a BL-ben, kettőt már 18.55-től, hatot a 21.00 órás, későbbi időpontban kezdenek. A legérdekesebbnek a Tottenham–Barcelona és a Napoli–Liverpool mérkőzés ígérkezik, ez utóbbit Kassai Viktor vezeti.

A program

A csoport

Atlético Madrid–FC Bruges 21.00

Borussia Dortmund–AS Monaco 21.00

B csoport

Tottenham–FC Barcelona 21.00 (M4)

PSV–Internazionale 21.00

C csoport

PSG–Crvena zvezda 18.55 (Spíler2)

Napoli–Liverpool 21.00 (Spíler2)

D csoport

Lokomotiv Moszkva–Schalke 04 18.55 (Spíler1)

FC Porto–Galatasaray 21.00 (Spíler1)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×