eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hamilton lökje ki Massát vagy tartsa magát távol a braziltól?

"Tartsa magát távol Felipe Massától", "Ha kell, bánjon el Massával" - ilyen és ehhez hasonló tanácsokat is kapott az éllovas Lewis Hamilton a szezonzáró Forma-1-es Brazil Nagydíj előtt. A McLaren-Mercedes angol pilótája hétpontos előnnyel vághat neki az interlagosi hétvégének, és a tavalyi évvel ellentétben most csak egy riválisra kell figyelnie.

Tavaly az év legforróbb versenyét hozta az idényzáró, a 36 fokos Sao Pauló-i hőségben a Ferrarinak nem volt ellenfele, Massa átengedte a győzelmet az ezzel világbajnok Kimi Raikkönennek, Hamilton pedig egy máig nem tisztázott baki után fél percre lelassult, és végül csak a hetedik lett Interlagosban.

Hamilton idén is a jobbik ferrarist előzi meg hét ponttal az összetettben, viszont ezúttal nem kell saját csapattársa ellen is küzdenie. Tavaly Fernando Alonso négy pontra volt az ifjú angoltól, és a két éllovas közötti belharc a szezon végére felőrölte az adatlopási ügy miatt megbüntetett istállót.

Alonso távozása után sem hasonlítható szanatóriumhoz a wokingi istálló, de most akár taktikai feladatokat is adhat a McLaren a másodhegedűs Heikki Kovalainennek, aki versenykörülmények között legtöbbször képtelen volt tartani a lépést az élmezőnnyel.

Az időjárás-előrejelzések szerint a kánikulát a hétvégén biztosan megússza a mezőny, az esőt viszont valószínűleg nem. Ez az idei versenyeken a McLarennek és különösen Hamiltonnak kedvezett, a Ferrari idei konstrukcióját egyértelműen nehezebb irányítani a nedves aszfalton.

Esőben senki sem mehet biztosra

Egy esős Brazil Nagydíjon viszont senki nem mehet biztosra, legutóbb 2003-ban egy igen kaotikus versenyen az olasz Giancarlo Fisichella győzött a Jordannel, miután megelőzte Raikkönen McLarenjét. A roncsderbin többek között Michael Schumacher és Fernando Alonso csúnyán is összetörte autóját, az utóbbi eset annyira súlyos volt, hogy le kellett inteni a futamot.

A fogadóirodák és a szakértők többsége Hamilton végső sikerét várja. A McLarentől 2006 nyarán távozott Juan Pablo Montoya ugyanakkor azt tanácsolja az éllovasnak, hogy tartsa magát minél távolabb Massától, és ha a versenyen a brazil meg akarná előzni, semmit ne kockáztasson, inkább engedje el, mert a ferraris futamgyőzelme esetén is elég lenne ötödikként célba érnie.

Eddie Jordan volt csapattulajdonos viszont úgy nyilatkozott, hogy ha Massa támad, Hamilton gondoskodjon róla, hogy a brazil se ússza meg az ütközést olyan könnyen, mint Japánban. A szezont hazai közönség előtt záró versenyző többször is kijelentette, hogy nem szándékosan lökte ki riválisát Fudzsiban.

A Brazil Nagydíj első szabadedzését pénteken délután egy órától rendezik. A kvalifikáció szombaton 17 órakor, az interlagosi idényzáró pedig másnap este hat órakor kezdődik.Melbourne-ben Hamilton tíz pontot vert Massára

Hamilton egy tükörsima melbourne-i győzelemmel kezdte a szezont, de nem kellett sokat várni az első idei hullámvölgyre, már Malajziában is gondokkal küszködött, Bahreinben pedig egy perc alatt elszállt az esélye a pontszerzésre, miután hátulról nekihajtott Fernando Alonso Renault-jának. Ráadásul Barcelonában és Isztambulban sem tudta felvenni a versenyt a Ferrarikkal, igaz, a Török Nagydíjon legalább egyszer - időlegesen - megelőzte a más taktikával száguldó Felipe Massát.

Az angol sztár Monacóban egy nagy hibája ellenére is rendkívül fölényesen győzött, Kanadában viszont az év bakiját követte el: a boxutca kijáratánál hátulról beleszaladt Kimi Raikkönen Ferrarijába. Az eset a Francia Nagydíjra is rányomta a bélyegét, de a két nullázást két fantasztikus siker követte: Silverstone-ban a mezőny nagy részének kört adott, Hockenheimben pedig csapata nem éppen optimális stratégiája ellenére ellentmondást nem tűrő előzésekkel végzett az élen.

Hamilton a Magyar Nagydíjnak is győzelmi esélyekkel vágott neki, de Massa lerajtolta, majd később egy kisebb defektet hátráltatta. Szerencséjére a brazil a Ferrari-motor meghibásodása miatt kiesett, Valenciában viszont esélye sem volt a második helynél előrébb végezni a verhetetlen Massa mögött.

Szingapúrban a harmadik hely is sokat ért

Belgiumban és Olaszországban az esőben egyaránt remekelt, de Spában Raikkönen vitás megelőzése miatt időbüntetést kapott, majd Monzában az időmérőt csúnyán eltaktikázta csapatával. A vizes aszfalton nyújtott teljesítménye alapján könnyen elérhető húsz pont helyett nyolcat gyűjtött be, Szingapúrban viszont sokat ért a harmadik helye is a Ferrari elképesztő boxutcai bakija után.

Japánban forrófejű rajtjával saját dolgát nehezítette meg, majd egy körrel később Massa kilökte, így Fudzsiból nulla ponttal távozott, Sanghajban viszont száraz körülmények között, versenyben idén először faképnél hagyta a Ferrarikat.

Hasonlóan hektikus eredményeket szállított Massa is: a szezon első két futamát jórészt önhibájából nulla ponttal zárta, a Bahreini, a Spanyol és a Török Nagydíjon viszont összesen 28 ponttal köszörülte ki a csorbát, Monacóban pedig sokáig jó eséllyel haladt a győzelem felé. Kanadában ellene dolgoztak a körülmények, míg Magny-Cours-ban Raikkönen pechjét kihasználva nyert.

Silverstone-ban bírálói a piruett-világbajnoki címet ítélték neki, miután féltucatszor pördült meg Ferrarijával, és az utolsó helyen végzett. A Német Nagydíjon Hamilton mellett szerencsés honfitársa, Nelsinho Piquet is megelőzte, a hungaroringi balszerencséjét viszont a teljesen megérdemelt valenciai és az utólag megítélt spái siker követte.

Az Olasz Nagydíjon meg kellett elégednie azzal, hogy Hamiltont maga mögött tartotta, a szingapúri vesszőfutás után pedig a Japán Nagydíjon szerzett két pontjával legalább valamelyest közelebb került riválisához, hogy Kínában Raikkönen segítségével őrizze meg esélyének nagyobb részét a végső sikerhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×