eur:
389.09
usd:
363.7
bux:
67993.16
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Feloldaná a doppingtilalmat egy francia professzor

Azt javasolta egy francia professzor, a párizsi Descartes Egyetem oktatója az Európai Parlament Kulturális és Sportbizottságának ülésén, hogy oldják fel a doppingtilalmat, hisz szinte kilátástalan a dopping elleni küzdelem. Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő, aki ott volt az ülésen, az InfoRádiónak elmondta: szükség lenne a doppingellenes szabályok egységesítésére is. A sport szabályozása ugyanakkor nem uniós hatáskör.

Christophe Brissonneau, a párizsi Descartes Egyetem oktatója merész és tabudöntő előterjesztéssel jelentkezett az Európai Parlament (EP) Kulturális és Sportbizottságának ülésén. Azt javasolta, hogy kezdődjön társadalmi vita a doppingtilalom feloldásáról. A professzor szerint szembe kell nézni azzal, hogy az élsport veszélyes hivatás.

Hegyi Gyula, a szocialisták egyik EP-képviselője, aki ott volt a bizottság ülésén, elmondta, hogy a francia professzor szerint a sportolókat munkavállalóknak is tekinthetjük. A versenyzők amúgy egyre szigorúbb vizsgálatoknak vannak kitéve - jegyezte meg.

Példaként említette, hogy lassan már vallási és egészségügyi kérdéseket is föltesznek nekik a kérdőívekben, és nemsokára érvénybe fog lépni a biológiai útlevél, ami olyan adatokat rögzít majd, ami mások esetében elképzelhetetlen volna.

A genetikai doppingot pedig egyre nehezebb ellenőrizni, épp a leggazdagabb országokban a legkisebb a kiderítetlen esetek száma, mivel egyre kifinomultabb technikákat alkalmaznak. Így merült föl - mondta a képviselő -, hogy nem lenne-e egyszerűbb feladni ezt a kilátástalan küzdelmet, és vagy engedélyezni a doppingot, vagy nagyon kitágítani a lehetőségeket.

Sok az ellentmondás is a doppingellenes küzdelemben - mondta Hegyi Gyula. Ugyanazért különböző mértékű eltiltás jár más és más nemzeti szövetségeknél, és a nemzeti törvények szerint is. Szükség lenne valamilyen egységesítésre - vetette föl a képviselő. Hozzátette: a sport szabályozása egyébként nem uniós hatáskör.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×