eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már a nyitás előtt botrány árnyékolja be a Tour de France-t

Hetekkel az idei verseny kezdete előtt sok kerékpáros még mindig nem kapta meg a tavalyi Tour de France-on elért helyezése után járó pénzt. Úgy tűnik, a patinás viadal képtelen egyenesbe jönni a doppingbotrányokat követően.

"Két hét múlva kezdődik a Tour de France, a világ leghíresebb kerékpárveresenye és még mindig vannak olyan sportolók, akik nem kapták meg a tavalyi versenyért járó pénzüket" - nyilatkozta az InfoRádió franciaországi tudósítójának Cédric Vasseur, a Nemzetközi Professzionális Kerékpárversenyzők Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy sportolónként általában 5-10 ezer euróról van szó.

A 2007-es versenyen a belga Quick Step csapatával négyszer szakaszgyőztes sportoló maga is a pénzére vár, és pénteken találkozik a Francia Kerékpárversenyzők Szövetségével, hogy együtt kiderítsék: kinél akadtak el a sportolókat megillető összegek.

Mindenesetre a Tour de France-t szervező Amaury Sport Organisationnél az InfoRádió érdeklődésére Christophe Marchadié szóvivő elmondta: már rég átutalták a pénzeket a csapatok számlájára, hangsúlyozva, hogy nem állnak közvetlen kapcsolatban a sportolókkal.

A pénzek után "nyomozó", a versenyzést a tavaly végleg abbahagyó Cédric Vasseur hangjában nincs keserűség, alaposan ismeri ugyanis a sportág szereplőit. A Luxemburg hangja napilapnak néhány napja adott interjúban egyebek mellett azt mondja: a kerékpározás az egyetlen olyan sportág a világon, ahol a versenyző keze-lába a csapatához van kötve és semmilyen joggal nem rendelkezik.

Szövetségi elnökként ezen kíván változtatni, és ki akarja harcolni, hogy közvetlen kapcsolat jöjjön létre a verseny szervezői és a kerékpárosok között. Bár név szerint nem említi, valószínűleg gondol a Tour de France tavalyi győztesére, Alberto Contadorra is, aki azért nem vehet részt az idei versenyen, mert csapatát, a svájci központú kazah Astanát az ismétlődő doppingügyek miatt a szervezők nem hívták meg a versenyre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×