eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy csodagól videója - a Villarreal megvette Dél-Amerika legjobb játékosát

Az uruguayi El Pais hagyományos - jellegében a France Football Aranylabda-szavazásához hasonlítható - ankétján, valamint a La Tercera című napilap szavazásán is egy Európában szinte ismeretlen chilei játékost választottak 2006 legjobb dél-amerikai játékosának. Matías Fernández egy nappal a szavazások eredményhirdetése előtt megérkezett Spanyolországba: január elsejétől a Villarreal játékosa lesz.

A montevideói lap ankétján csak amerikai klubokban szereplő játékosokra lehet voksolni - a gyakorlat azt mutatja, ez dél-amerikai, ritkábban mexikói, azaz közép-amerikai csapatokban futballozókat jelent.
Az előző három idényben az immár az angol West Ham Unitedhez tartozó, argentin Carlos Tévez futballtörténelmet írt azzal, hogy sorozatban háromszor is első lett e szavazáson.

Bár a felkért, többségükben spanyol anyanyelvű szavazók általában meglehetősen igazságtalanul bánnak a brazilokkal, az idei ankét végeredménye több mint meglepő. Az eredmények alapján nehezen érthető, hogy a brazil bajnoki címet nyert, s a brazil bajnokság legjobbjának választott, Libertadores-kupa-döntős, góljai között a kapusok között világrekorderré előlépő Rogério Ceni hogyan nem fért fel még a képzeletbeli dobogóra sem.

A szavazók azonban elsősorban a fiatal argentin és chilei játékosokat részesítették figyelemben. Az első helyen Matías Fernández (Colo-Colo), a másodikon Rodrigo Palacio, a harmadikon a napokban a Real Madridhoz szerződött Fernando Gago (mindkettő Boca Juniors) végzett.

Ami az első hat helyezettet illeti, a chilei La Tercera is szinte ugyanazokat a játékosokat látta az esztendő legjobbjának. Ott is Fernández nyert (21 pont), ám Gago a második (7), s Palacio (6) a harmadik, megelőzve Rogério Cenit (4), Suazót (3), s az ecuadori Edison Méndezt (2).

Az esztendő legjobbja, Matías Fernández 1986. május 15-én született az argentin fővárosban, Buenos Airesben. Édesanyja argentin, édesapja chilei. Négyéves korában költözött Santiago de Chilébe, mint mondja, százszázalékosan chileinek tartja magát, nem is emlékszik semmire a "Jó Levegőn" töltött első négy évéből.

Tizenkét éves kora óta volt a Colo-Colo játékosa, amellyel az utóbbi két évben bajnok lett, s bejutott a Copa Sudamericana döntőjébe - e sorozatnak egyébként a hol Pihének (Pelusa), hol Matígólnak becézett támadó középpályás volt a gólkirálya.

A 2006-os esztendőben Fernández valóban szenzációsan futballozott: 55 klubmérkőzésén 39 gólt lőtt. (Egyet a Libertadores-kupában, kilencet a Sudamericanában, 14-et a Torneo Aperturában, s 15-öt a Clausurában, ez utóbbi a bajnokság két félidénye.)

Bár ősszel a Real Madrid és a Chelsea is érdeklődött iránta, elkötelezte magát a Villarrealhoz, részben azért, mert a "Sárga Tengeralattjárónak" becézett spanyol klub edzője is chilei, Manuel Pellegrini. Hivatalosan január elsejétől lesz európai légiós.


{{keretes_cim}}

1. Matías Fernández (chilei) 62
2. Rodrigo Palacio (argentin) 53
3. Fernando Gago (argentin) 50
4. Rogério Ceni (brazil) 45
5. Fernandao (brazil) és Humberto Suazo (chilei), 7. Juan Sebastian Verón (argentin), 8. Hugo Ibarra (argentin), 9. Daniel Díaz (argentin), 10. Gonzalo Higuaín (francia), 11. Fabao (brazil)

Az év edzője: Claudio Borghi (argentin, Colo-Colo)
Az év európai játékosa: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
Az év csapata: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Terry, Puyol - Pirlo, Kaka, Lampard - Ronaldinho - Henry, Drogba

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×