eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németországban maradtak a bronzérmek

A hazai csapat szerezte meg a bronzérmet a németországi labdarúgó-világbajnokságon miután Stuttgartban 3-1 arányban győzött Portugália ellen. A mérkőzés hőse a Bayern München 22 éves játékosa, Bastian Schweinsteiger volt.

Németországban kissé csökkent a vb-láz, amióta az itáliai nemzeti tizenegy az elődöntőben 2-0-ra legyőzte Jürgen Klinsmann csapatát, és ezzel megfosztotta a Nationalelfet attól a lehetőségtől, hogy 2002 után ismét vb-döntőben szerepeljen.

Egy-egy vb bronzmérkőzését általában a "csalódott csapatok csatájaként" szokás aposztrofálni, nem véletlenül vetődik fel szinte mindig a kérdés: miért nem törli el a FIFA a 3. helyért zajló találkozókat? Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke Németországban is leszögezte: az eddigi gyakorlat nem változik, azaz maradnak a bronzmeccsek.

Már pedig ha maradnak, akkor a résztvevők komolyan veszik. Bár az első félidő nem hozott gólt, mindkét csapat nagy elánnal, rendkívüli erőket mozgósítva kezdte a találkozót. A játékrész elején a németek, a közepe táján a portugálok irányították a játékot. Mindkét csapat több veszélyes támadást is vezetett.

A második félidőben folytatódott a hullámzó játék. Először Pauleta próbálkozott bevenni a német kaput, majd 10 perc játék után megszerezte a vezetést a házigazda.

<

Stuttgart, a mérkőzés kezdetén

Schweinsteiger húzott el a bal szélen, majd cselezte magát vissza, a pálya közepe felé. A portugál tizenhatos vonalától egy méterre, még enyhén balról lövésre szánta el magát és jobb lábas életerős lövése a kapu közepébe vágódott, Ricardo hiába próbált nyújtózkodni a labdáért. (1-0)

Öt perccel később Schweinsteiger végezett el a vendég tizenhatos bal sarka mellől egy szabadrúgást, az alapvonaltól 17 méter távolságból. Lövésébe Petit szerencsétlenül ért bele, és róla a labda saját kapujába pattant.(2-0)

A 80. percben végleg eldőlt a bronzérem sorsa. Egy gyors német kontra után Neuville passzolt 20 méterre ballal Schweinsteigernek, aki némi igazítás után 17 méterről jobb lábbal kilőtte a bal felső sarkot. (3-0).

Az utolsó 10 percre a portugál válogatottba beállt Figo is. Az Inter játékosának 5 perc is elég volt, hogy felrázza csapatát: egy jobboldali beadásánál Nuno Gomes az ötös vonaláról a kapu jobb oldalába fejelt. (3-1).

A jó iramú, izgalmas második félidőben a házigazda Németország megérdemelten győzőtt és ezzel a harmadik helyen végzett a világbajnokságon. A mérkőzés hőse, a Bayern München 22 éves középpályása, Bastian Schweinsteiger volt. A háromszoros német bajnok, háromszoros Német Kupa-győztes, Világkupa-győztes játékos, most egy bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét.

Németország ezzel a sikerrel az eddigi három arany- és négy ezüstérme mellé harmadik világbajnoki bronzérmét gyűjtötte be. Legutóbb az 1970-es mexikói vb-n volt harmadik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×