eur:
392.1
usd:
359.72
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay.com

Így szövetkezik Elon Musk Donald Trumppal - a nap hírei

Több tagállam kritizálta a magyar elnökséget, amiért nem szerepeltette a pénzügyi prioritások között Ukrajna támogatását. Az orosz külügyminiszterrel is tárgyalt Szijjártó Péter New Yorkban, az ENSZ BT közgyűlése előtt. Nagy többséggel újraválasztották az Európai Parlament elnökének Roberta Metsolát. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

A versenyképesség növelését nevezte a legfontosabb gazdasági kérdésnek a magyar pénzügyminiszter az Ecofin ülése előtt. Varga Mihály megerősítette: a magyar uniós elnökség célja, hogy az unió versenyképessége erősödjön, hiszen a globális versenyben Európa egyre inkább lemarad a tőkepiacokat és hatékonyságot tekintve. Az ülésen a vitához hozzászóló 21 tagállam minisztere közül mind a 21-en bírálták a magyar elnökséget, mert nem szerepeltette a prioritások között Ukrajna támogatását és kritika érte Orbán Viktor július eleji moszkvai látogatását is. A következő, szeptemberi pénzügyminiszteri találkozónak Budapest ad otthont.

Fel fog szólalni az ENSZ Biztonsági Tanácsának jelenlegi orosz elnökségének ülésén a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy vélte, hogyha valaki a békéről beszél és a tárgyalásokat szorgalmazza az orosz-ukrán konfliktusban, akkor azt a nagy hatalmak megbélyegzik és az oroszok kémjének, a Kreml propagandistájának nevezik. Szijjártó Péter New Yorkban tárgyalt az orosz külügyminiszterrel is. Az Európai Bizottság szóvivője tegnap arról számolt be, hogy a testület tagjaiból álló biztosi kollégium nem utazik Magyarországra, csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon.

Nagy többséggel újraválasztották az Európai Parlament elnökének Roberta Metsolát. A máltai politikus 562 szavazatot kapott, a megválasztásához 312 is elég lett volna. A politikus első beszédében a társadalom polarizálódására figyelmeztetett, amely, mint mondta, politikai erőszakhoz vezet.

Megkezdődtt az Európai Parlament 10. ciklusa. Az új összetételű EP-be a legtöbb, 96 képviselőt Németország delegálhatta, Franciaország a második 81 és Olaszország a harmadik, 76 fővel. Magyarországról 21 képviselő vesz részt az EP munkájában.

Megtartotta tisztújító ülését az Európai Parlament alakuló ülése alkalmából a Fidesz-KDNP EP képviselőcsoportja Strasbourgban. Ismét megválasztották Deutsch Tamást delegációvezetőnek és Gál Kingát a delegáció elnöki tisztségére az európai parlamenti ciklus következő két és fél évére.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a kastélytörvény miatt. Az ellenzéki párt szerint a Lázár János építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére elfogadott jogszabály sérti az alaptörvényt, ezért az ellenzéki párt utólagos normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól. Keresztes László Lóránt Facebook-oldalán azt mondta, hogy a törvény alapján ingyen privatizálnák Magyarország történelmi kastélyainak jelentős részét. Hangsúlyozta: a nemzet vagyonát óvni kell és gyarapítani, nem pedig elosztogatni.

Tovább emelkedtek júniusban a lakbérek. A Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com lakbérindexe szerint Budapesten az év első felében 250 ezer forint volt az átlagos havi kínálati lakbér. A legdrágábban Pest régióban a legolcsóbban Észak-Magyarországon kínálták kiadásra a lakásokat.

Már több ezren egyeztettek az Otthonfelújítási pályázatról az MFB Pont Plusz ügyfélszolgálatokon, a program keretében megvalósuló felújításokhoz több mint 5000 energetikai tanúsítás készült el. Fábián Gergely iparpolitikáért felelős államtitkár elmondta: az önkéntes tanácsadói listán jelenleg már 38 szakember érhető el, míg az önkéntes kivitelezőin 340 vállalkozás.

Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs is tegnap. A Mavir tájékoztatása szerint a rendszerterhelés csúcsértéke 6951 megawatt volt hétfőn este hármnegyed nyolc és 8 óra között, ez az érték 50 megawatttal nagyobb, mint a július 10-én regisztrált. Az eddig mért legmagasabb nyári rendszerterhelési értéket 2021. június 24-én regisztrálta a Mavir, 6940 megawattot, ennél 11 megawatttal magasabb a hétfői érték. A rendszerirányító szerint az időjárási előrejelzés alapján nem zárható ki, hogy a héten még újra megdől a csúcs.

Tavaly sem nőtt a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítás Magyarországon, 1,38 százalékon alakult. A Portfólió azt írja, hogy legutóbb 2017-ben volt ennél alacsonyabb ez az érték. A kutatás-fejlesztés GDP-arányos értéke 2021-ben még 1,64 százalék volt, azóta azonban csökken. A KSH összegzése szerint a 2022-es adatok alapján a K+F-ráfordítás GDP-arányosan átlagosan 2,24 százalékot tett ki az Európai Unióban.

Üzemzavar miatt leállították a dél-oroszországi Rosztov atomerőmű négy blokkjának egyikét. A turbinagenerátor romlott el, a Roaszatom közlése szerit a sugárzási szint normális. Ugyanakkor az energiaügyi minisztérium közölte, hogy az incidens miatt az ország déli részén ideiglenes korlátozásokat vezettek be az áramfelhasználásra.

Havonta 45 millió dollárral tervezi támogatni a Donald Trump újraválasztása érdekében létrehozott új kampányszervezetet Elon Musk Az X közösségi médiaplatform tulajdonosa által bejelentett adomány a 2024-es elnökválasztási kampány egyik legnagyobbja lehet, hiszen összesen a több százmillió dollárt is átlépheti. A Republikánus Párt tegnap választotta meg hivatalos elnökjelöltjének Donald Trumpot, aki J.D. Vance ohiói szenátort nevezte meg alelnökjelöltjeként.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 13. 21:30
×
×
×
×