eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Vízmérce, amely közel 3 méteres vízállást mutat, Hernádkércs határában 2014. május 19-én. A Hernád magas vízállása miatt lezárták a Kiskinizs és Hernádkércs közötti mellékút több mint egy kilométeres szakaszát, valamint teljes útzár van érvényben a 26-os út és Sajókaza, Muhi és Köröm, Hernádszentandrás és Fügöd, Hernádszentandrás és Pere, valamint Novajidrány és Vizsoly között.
Nyitókép: Vajda János

1200 km-en van árvízi "kapaszkodás" - a nap hírei

Csaknem 1200 km-en van árvízvédelmi készültség az országban, a fővárosban már másodfokú a készenlét. Ma is üldözik a keresztényeket, akik életüket áldozzák hitükért - mondta az első vértanú, Szent István ünnepén a pápa. Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász ellen. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a fővárosban. A döntés után operatív törzs alakult a Fővárosi Csatornázási Műveknél. A hatóságok már eltávolították a lezárt rakpartokon hagyott járműveket. Az érintettek a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ éjjel-nappal hívható telefonszámán, vagy a fori.hu/elszallitott-jarmuvek oldalon kaphatnak felvilágosítást az autójukról.

Csaknem 1.200 km-en van árvízvédelmi készültség az országban. A Duna várhatóan 680 cm körül, csütörtökön tetőzik Budapestnél. A tetőzés jelenleg Komárom közelében tart. Az olvadás miatt a Dunakanyar alatti szakaszokon magasabban tetőzik és lassabban apad majd a folyó. Baján a tetőzés 810 cm körül várható pénteken.

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál első fokú a készültség. A Rábán Győrnél első fok feletti, 552 cm-es vízállást mérnek, további jelentős emelkedés már nem valószínű. A Tiszán is folytatódik az árhullám levonulása. A folyó több mellékfolyóján viszont emelkedik a vízszint a csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő, vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.

Januárban 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ez átlagosan havi 13 ezer forintot jelent a decemberi összeghez képest. 2024-ben a nyugdíjakat először január 12-én utalják a bankszámlákra, illetve a postás a szokásos munkanapokon viszi a nyugdíjasoknak.

A vezérkari főnök szerint a Magyar Honvédség jól felkészített katonákkal lépett be a digitális világba. Böröndi Gábor vezérezredes az M1-en méltatta a hazájuktól távol szolgálatot teljesítők katonákat, akik az ünnepek idején igazán megtapasztalhatják a bajtársiasságot.

Ahogyan 2 ezer évvel ezelőtt, ma is üldözik a keresztényeket, akik életüket áldozzák hitükért - mondta az első vértanú, Szent István ünnepén a pápa. A katolikus egyházfő a vértanú közbenjárását kérte a háborútól kínzott népekért.

Izrael még nagyobb intenzitással folytatja a háborút a Hamász palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben - jelentette ki az izraeli miniszterelnök a Likud frakcióülésén. Benjamin Netanjahu korábban a Gázai övezetben harcoló tartalékos katonákkal találkozott. Közben a terrorakcióra készülőket öltek meg az izraeli katonák a Gázai övezetben.

Izrael 3,2 milliárd dollár állami támogatást ad az Intel 25 milliárd dolláros izraeli chipgyárához. Ez lesz miden idők legnagyobb vállalati beruházása Izraelben. A bejelentés csaknem 2 százalékos pluszba emelte az Intel részvényárát az amerikai Nasdaq elektronikus kereskedésében.

Oroszországban a GDP 1,5 százaléka lesz az idei költségvetési hiány – jelentette be a pénzügyminiszter. Anton Sziluanov elmondta: a költségvetés kiadása és bevétele is felülmúlja a tervezettet, a hiány nagysága azonban az előirányzottnak megfelelően alakul.

Legalább egy hónapra felfüggeszti az autógyártást a japán Daihatsu. A Toyota céghez tartozó autógyártó a legtöbb modelljét érintő biztonságiteszt-botrány miatt szünetelteti belföldi termelését. A gyár ígéretet tett arra, hogy kompenzálja közvetlen beszállítóit, a termelés szüneteltetése alatt pedig kifizeti alkalmazottjai bérének egy részét.

Az ENSZ főtitkára szerint a világ még nem áll készen egy újabb világjárványra. António Guterres úgy vélte, hogy sokkal többet kellene tenni a felkészülésre. A főtitkár a járványkészültség világnapja alkalmából hangsúlyozta: az Egészségügyi Világszervezetben egy globális pandémiaegyezményről tárgyalnak, amelynek célja javítani a szabályozást és elősegíteni a hatékonyabb felkészülést.

Romániában kigyulladt egy vendégekkel teli panzió a déli Prahova megyében. A panzióban 26-an tartózkodtak, közülük 8-at nyilvánítottak eltűntnek. A tűz kedden reggel keletkezett a kétszintes, faépületben. A földszinten lakóknak sikerült idejében kimenekülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×