eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Javaslat született a több sebességű EU-ra - a nap hírei

Különböző szintre sorolná a tagállamokat a német-francia uniós reformpaktum. Továbbra is Magyarországon a legmagasabb az infláció a 27 uniós tagállam közül. Katonai műveletet indított Hegyi-Karabah visszafoglalásáért Azerbajdzsán.

Elkészült a német-francia uniós reformterv. Ebben egyebek mellett egyszerűsített uniós intézményi rendszer, kisebb Európai Parlament, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése szerepel.Csökkenhet a kormánybeleszólási lehetősége az uniós döntéshozatalba. A Portfolio által ismertetett berlini-párizsi paktum négy különböző szintbe sorolná a tagállamokat, ha nem sikerül elérni az alapszerződések módosítását.

Továbbra is Magyarországon a legmagasabb az infláció a 27 uniós tagállam közül az augusztusi adatok alapján. A KSH a múlt hónapra 16,4 százalékos rátát közölt néhány nappal ezelőtt, az Eurostat most pedig az uniós szinten harmonizált módszertan alapján 14,2 százalékról számolt be. Az Európai Unió 27 tagállamában 5,9 százalékra csökkent az infláció augusztusban a júliusi 6,1 százalékról.

Az orvosok teljesítményértékelésének bevezetéséről is beszélt egy szakmai rendezvényen az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter elmondta: a jobban működő közszolgáltatók magasabb finanszírozáshoz juthatnak. Hozzátette: dolgoznak azon is, hogy a nők ismét annál az orvosnál szülhessenek, akinél szeretnének. Emellett a magánbiztosítóknak a jövőben kötelességük lesz helytállniuk az általuk okozott szövődményekért.

Pert indít a Belügyminisztérium ellen a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, mert évente 416 órát ingyen dolgoznak a tűzoltók munkaidőkeretük alapján - írja a Népszava. A Belügyminisztérium közölte: a szolgálatteljesítési rend több évtized alatt kialakult gyakorlatra vezethető vissza.

Lemondott a választókerületi elnöki tisztségről az a fideszes politikus, aki a gyanú szerint ötmillió forintot ajánlott a Kétfarkú Kutyapárt politikusának, választási indulásért cserébe. A Fidesz közleménye szerint Lévai István Zoltán a párttagságát is megszüntette.

Komplex hadgyakorlat lesz novemberben az ország 8 pontján – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Nemcsak katonai manővereket hajtanak végre, hanem felmérik azt is, miként tud együttműködni a honvédség és a civil közigazgatás.

Katonai műveletet indított a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah visszafoglalásáért Azerbajdzsán. A bakui védelmi minisztérium terrorelhárító műveletnek nevezte az akciót. Oroszország a vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt.

Az OECD előrejelzése szerint jövőre lassul a világgazdaság növekedési üteme az ideihez képest, és tartósan magas marad az inflációs nyomás. A szervezet szerint a makrogazdasági politikának ezért a jövőben az infláció csökkentésére és a költségvetési pufferek feltöltésére kell figyelnie.

A békét, a családok ügyét és a gyermekvállalás fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozóján New Yorkban. Novák Katalin Magyarország fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét azzal támasztotta alá, hogy a 2023-as globális fenntartható fejlődési rangsorban az ország a 22. helyen szerepel 166 állam között.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Európán kívül az egész világon nagyra becsülik a nemzeti érdeken alapuló, békepárti magyar álláspontot. Szijjártó Péter New Yorkban az ENSZ éves közgyűlésén vesz részt, ahol elmondta: már az első napon fontos megállapodásokat kötött a magyar delegáció.

Fel kell hagynia a Lengyelországra és Magyarországra vonatkozó kettős mérce alkalmazásával az Európai Uniónak – fogalmazott az európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben. Bóka János az unió miniszteri tanácskozásán ismertette: a kárpátaljai magyar kisebbség jogaival kapcsolatban olyan megoldást szeretne a magyar kormány, amely az ügyeket a 2015-öt megelőző állapot szerint szabályozza.

A balti államok és Lengyelország után a finn hatóságok is közölték, hogy nem engedélyezik orosz rendszámú autók belépését az ország területére. A szabály alól csak az Oroszországban állandó lakhellyel rendelkező uniós polgárok és családtagjaik, diplomaták, valamint humanitárius okokból utazók autói kivételek.

Lezárta Fehéroroszországgal közös egyik határátkelőjét Lettország az illegális bevándorlás megelőzésére. Vilnius és Varsó azzal vádolja Minszket, hogy hibrid háborút folytat az illegális bevándorlók átengedésével, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Az átmeneti védelmi jogállás 2025 márciusáig történő meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság. Ez hozzáférést biztosít az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. Emellett uniós tartózkodást biztosít az Ukrajnából menekültek számára anélkül, hogy menekültügyi eljáráson kellene átesniük.

A legutóbbi moszkvai közlés szerint októberben Pekingben találkozik az orosz és a kínai elnök. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára erről azután beszélt, hogy fogadta a kínai külügyminisztert.

Moszkva előzőleg támogatásáról biztosította Pekinget Tajvan, Hszincsiang, Tibet és Hongkong kérdésében.

Kínába látogat a héten Bassár el-Aszad szíriai elnök. A tájékoztatás szerint a szíriai államfő a kínai elnök meghívására csütörtökön kezdi meg látogatását, és a tervek szerint Peking mellett Csangcsou városát is felkeresi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×