eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Professional engineer architect worker with protective helmet and blueprints paper at house building construction site background
Nyitókép: Kwangmoozaa/Getty Images

Elkészült az építésügyi törvényjavaslat, terjed az Eris - a nap hírei

A pénzügyminiszter szerint a magyar költségvetés erején felül biztosítja a határok védelméhez szükséges forrásokat. Elkészült az építésügyre és az építészetre vonatkozó szabályozási javaslat, amely jövő szerdán kerül a kormány elé. Augusztus óta Magyarországon is jelen van a gyorsan terjedő Eris nevű omikron koronavírus-variáns.

A magyar költségvetés erején felül biztosítja a határok védelméhez szükséges forrásokat - írta a pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésében. Az uniós pénzügyminiszterek spanyolországi informális tanácskozásán Varga Mihály posztjában úgy fogalmazott, Magyarországnak egy háborús övezetben és az egyre növekvő migránsválság fő útvonalán kell helytállnia. Hozzátette a védelmi kiadások elérik a GDP két százalékát, miközben a határvédelmi kiadások 2015 óta meghaladták a 650 milliárd forintot. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, méltányos lenne, ha ebben a rendkívüli helyzetben az uniós szabályok nem tekintenék az ország védelmére fordított kiadásokat a maastrichti hiány részének.

Egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a Magyar nemzeti Bank tevékenységében a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok - jelentette ki a jegybank elnöke. Matolcsy György a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványa és a Neumann János Egyetem által létrehozott kutató és oktató központ honlapjának adott interjút, amelyben hangsúlyozta, hogy az MNB a világ vezető zöld jegybankjai közé tartozik, mert szerinte az új jövőképeket már csak a fenntarthatóság köré érdemes szervezni. Hozzátette: a jelenleg zajló átalakulás legfőbb forrása szellemi alapra épül: ez pedig a tudás. Azzal érvelt, hogy az anyagi javak használatukkal fogynak, ugyanakkor a tudás az első olyan gazdasági erőforrás, amelyik megosztásával, fogyasztásával nem csökken, hanem exponenciálisan bővül.

Nem biztos, hogy meg kell szavazni a svéd NATO-csatlakozást – mondta az Országgyűlés elnöke a HírTV-ben. Kövér László a Svédországban iskolai tananyagként bemutatott svéd oktatófilm kapcsán beszélt erről, amely mely szerint Magyarországon 2010 óta folyamatosan romlik a demokrácia helyzete. A házelnök szerint Magyarországnak nincs szüksége egy olyan szövetségesre amelyiknek az a véleménye rólunk, amit a szóban forgó kis film tükröz. --- Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása lassan egy éve húzódik, és a katonai szövetségben már csak a török és a magyar parlament nem szavazta meg.

Elkészült az építésügyre és az építészetre vonatkozó szabályozási javaslat, amely jövő szerdán kerül a kormány elé – jelentette be a Facebookon az építési és közlekedési miniszter. Lázár János hangsúlyozta, hogy az új jogszabályt egy rendkívül széleskörű társadalmi egyeztetés előzte meg: több mint 5000 szakmai javaslatot vizsgáltak meg - többi között az Építési Vállakozók Országos Szövetségével, és az Építész Kamara képviselőivel is egyeztettek. Szerinte ez garancia a szaktudás, szakszerűség és minőség érvényesítésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még a parlamenti vita során is van mód a változtatásra.

Az LMP a napelemek kiszámítható támogatását javasolja. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján, felidézte, az LMP megalakulása óta szorgalmazza a fosszilis energia fogyasztásának csökkentését, az energetikai beruházásokat és a megújuló energiára való átállást. Közölte: az LMP nem várna januárig a napelemstop megszüntetésével. Fontosnak tartják továbbá, hogy a hálózatba betáplált áram elszámolásánál korrekt átvételi árat határozzon meg a kormány azért, hogy megtérüljenek a beruházások.

Magyarország a harmadik helyen végzett a szakképzett fiatalok elhelyezkedési esélyeit vizsgáló, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet által készített jelentésben. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közlése szerint Magyarországon a 25-34 év közötti, szakképesítéssel rendelkező fiatalok kiemelkedően magas arányban foglalkoztatottak, ezzel Magyarország a harmadik helyen szerepel a rangsorban Norvégia és Izland után, ami mind az uniós, mind pedig az OECD-átlagnál jelentősen magasabb.

Augusztus óta Magyarországon is jelen van az Eris nevű omikron koronavírus-variáns, ami a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa szerint hihetetlenül gyorsan terjed. Szlávik János a Hír TV-ben a tünetek közé sorolta a torokfájást, a lázat, az orrfolyást és az ízületek fájdalmát, ugyanakkor hozzátette, hiába terjed gyorsan az Eris, nem fog komolyabb tüneteket okozni. A szakember hozzátette, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 17 magyarországi helyszínen nőtt, öt településen pedig a mérsékelt tartományba esik.

Az egyén mellett a családok és a nemzet érdeke is, hogy minél több nő vegyen részt a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára a Nőgyógyászati Onkológiai Világnap alkalmából Egerben. Beneda Attila kiemelte: a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint az elmúlt 20 évben az emlőszűrésen részt vett nők aránya nem érte el a 60 százalékot, sőt ez mostanra 40 százalék alá esett. Hozzátette: meg kell oldani, hogy minden állami és magánegészségügyi vizsgálat, illetve szűrés ténye és eredménye bekerüljön az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér rendszerébe.

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be az illegális migráció megállítására az olasz miniszterelnök. Giorgia Meloni az illegálisan belépő migránsok feltartóztatását, ellenőrzött táborokban elhelyezését és kiutasítását jelentette be videóüzenetében. Giorgia Meloni jelezte, hogy az Európa Tanács októberi ülésen azonnali európai misszió elindítását fogja kérni az észak-afrikai partoktól induló hajók leállítására. --- Év elejétől a tavalyi 66 ezerről, csaknem dupla annyira, 127 ezerre emelkedett az olaszországi partokhoz érkezett menekültek száma.

A Biatorbágy és Szárliget közötti vasúti pálya felújítása miatt hétfőtől jelentősen módosul a vonatok közlekedési rendje a Budapest–Tatabánya–Győr–Hegyeshalom vonalon – közölte a MÁV. A vágányzár első ütemében, hétfőtől október 26-ig érvényes menetrendek már elérhetők az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban, valamint a mav.hu/egyesvonal honlapon. Az egyes vonal felújítását azután kezdte meg a MÁV, hogy Lázár János közlekedésügyi miniszter azt kérte a vezetéstől, hogy ne kifogásokat keressenek, hanem indítsák el a munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×