eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem lehetne csak úgy áramot fogyasztani az EU-ban - a nap hírei

Az áramfogyasztás szabályozását, az energiacégek extraprofitjának átcsoportosítását, az orosz gázra árplafont javasol az Európai Bizottság. Az orosz energiafüggőség csökkentéséről is beszélt Bukarestben a román államfővel a magyar köztársasági elnök. Megérkezett Magyarországra az első szállítmány a Pfizer és a BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinájából. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Az áramfogyasztás szabályozását, az energiacégek extraprofitjának átcsoportosítását és az orosz gázra árplafont javasol az Európai Bizottság. Ursula von der Leyen, a testület elnöke arról beszélt, hogy kötelező célt határoznának meg a csúcsidei villamosenergia-felhasználás csökkentésére. A Reuters úgy tudja, hogy a csúcsidőszaki áramfogyasztást 5 százalékkal kellene csökkentenie a tagállamoknak. Elvonnák az extraprofitot a nem fosszilis alapú áramtermelőktől és az olaj-, illetve gázcégektől, és az összegből a lakosságot és a vállalatokat segítenék. Emellett likviditási segítséget nyújtanának a bajba jutott energiakereskedőknek. Az Európai Bizottság kitart amellett is, hogy árplafont vezessenek be az orosz gázra. Az unió energiaügyi miniszterei pénteken döntenek a bizottság javaslatairól.

Oroszország máshova fogja eladni a gázt, ha az európai országok árkorlátozást vezetnek be – mondta az orosz elnök. Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon arról beszélt, hogy a Nyugatnak az energiaszállítások korlátozása esetén vagy a magas árakhoz kellene támogatást nyújtania, ami azért rossz, mert nem változtatja meg a fogyasztói magatartást, vagy a fogyasztást kellene csökkentenie, ami gazdaságilag életképes ugyan, de társadalmilag veszélyes. Azt az elhatározást, hogy árkorlátozást kell bevezetni az orosz energiaforrásokra ostobának minősítette, mert szerinte semmit sem használ a kezdeményezőknek, Oroszország viszont nem fog veszteségesen olajat és gázt szállítani.

Magyarország támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez – jelentette ki a magyar köztársasági elnök Bukarestben. A román államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Novák Katalin elmondta: a megbeszélések témája volt a Romániában élő magyarok helyzete, az ukrajnai háborúból menekültek megsegítése, az energetikai kérdések és az energiafüggőség. Novák Katalin ennek kapcsán elmondta: Magyarország helyzete nehezebb, mint a tengeri kikötővel rendelkező Romániáé, de Budapestnek is csökkentenie kell az energiafüggőségét. Klaus Iohannis arról beszélt: Románia pragmatikus, párbeszéden alapuló együttműködést akar Magyarországgal. Legutóbb tizenkét éve volt hivatalos magyar-román államfői elnöki megbeszélés Bukarestben.

A Roszatom azt tervezi, hogy 2023 őszén kezdik el a betonozási munkálatokat Paks 2-nél - közölte az orosz állami atomvállalat vezérigazgatója. Alekszej Lihacsov a Keleti Gazdasági Fórumon arról is beszélt, hogy a Roszatom arra törekszik, hogy a technológiákat minél inkább lokalizálják Magyarországon. Úgy fogalmazott, hogy minél több kompetenciát valósítanak meg magyar vállalatok, annál hatékonyabb lesz a projekt. Az Országos Atomenergia Hivatal augusztus végén adta meg a Roszatomnak a tíz évre szóló engedélyt a paksi atomerőmű ötödik és hatodik blokkjának megépítésére.

Csaknem 180 ezer további vakcinaadagot tett elérhetővé a majomhimlő ellen az Európai Bizottság. Ezzel az Európai Unió által eddig vásárolt Imvanex nevű oltóanyagok száma csaknem 335 ezerre emelkedett. Az Európai Bizottság június közepén írt alá megállapodást a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai gyógyszercéggel az általa gyártott Imvanex vásárlására. A vakcinákat az elkövetkező hetekben és hónapokban továbbra is lakosságarányosan és a járvány elterjedtségét figyelembe véve szállítják az uniós tagállamokba, valamint Norvégiába és Izlandra.

Megérkezett Magyarországra az első szállítmány a Pfizer és a BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinájából. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője közölte: most 109 440 adag oltóanyag érkezett az európai uniós beszerzés 9,5 millió adagjából. Galgóczi Ágnes hozzátette: az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki. A szakember elmondta, a vakcina jövő héttől lesz elérhető az oltópontokon. Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek.

Megtartották az első éleslövészetet a honvédség újonnan vásárolt önjáró lövegeivel. A gyakorlat után a Magyar Honvédség parancsnoka azt mondta: a Magyar Honvédség megérkezett a 21. századba. Ruszin-Szendi Romulusz a Bakonykút melletti központi gyakorlótéren közölte, hogy a gyártó német cég egyelőre három löveget adott át, de még huszonegy érkezik, és a szállítás folyamatos lesz. Hangsúlyozta, hogy a haderőképességek fejlesztése folytatódik.

Felajánlotta a lemondását Fasimon Sándor, az INA horvát olajipari vállalat igazgatótanácsának elnöke – annak ellenére, hogy nem vett részt a közelmúltban nyilvánosságra került gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben. A horvát gazdasági és energiaügyi miniszter jelezte, az igazgatótanács minden tagja elvesztette a kormány bizalmát. Augusztus 27-én öt embert tartóztattak le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt, köztük Damir Skugor-t, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával károsították meg a horvát olajvállalatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×