eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Csendesülni látszanak az orosz fegyverek - a nap hírei

Oroszország visszafogja hadműveleteit Kijev és Csernyihiv térségében. Egyre több bank függeszti fel a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Oroszország visszafogja hadműveleteit Kijev és Csernyihiv térségében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium a törökországi orosz-ukrán tárgyalások után. Moszkvai közlés szerint a lépéssel a bizalomhoz akarnak hozzájárulni. Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy az Ukrajna semlegességéről és atomfegyvermentes státuszáról szóló szerződés előkészítéséről szóló tárgyalások gyakorlati szakaszba értek. Az ukrán delegáció közlése szerint egy „biztonsági garanciarendszerről” egyeztettek, amely olyan intézkedéseket tartalmazna, hogy például Ukrajna területén ne legyenek külföldi katonai támaszpontok.

Az ukrán vezérkar megerősítette, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyékből Fehéroroszországba. Hozzátették ugyanakkor, hogy az orosz erőket az ország keleti részében, Harkiv és Donyeck irányában tovább erősítik. Harkiv városát változatlanul blokád alatt tartják, az északkeleti országrészben fekvő Szumi környékéről pedig csapatokat vontak el, de Ukrajnán belül más területekre csoportosítják át azokat - írta jelentésében a vezérkar. A dél-ukrajnai Herszon megyében újabb város polgármesterét rabolták el az orosz csapatok - közölte az ukrán főügyészség, míg az ukrán katasztrófavédelem beszámolója szerint a mikolajivi megyei tanács épületének romjai alól már 12 holttestet emeltek ki, a kimentett sérültek száma pedig 33-ra nőtt.

Európa nem hallgathatja tovább Budapest kifogásait - mondta az ukrán elnök a dán parlamenthez intézett beszédében. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: mindenki pontosan tudja, hogy az EU-ban ki áll szemben az emberiességgel és a józan ésszel, és ki az, aki semmit sem tesz Ukrajna békéjéért. Ennek véget kell vetni - tette hozzá az ukrán elnök. Zelenszkij a múlt héten Orbán Viktornak Mariupol ostromával példálózott, az ukrán elnök azt mondta, hogy újra népirtás zajlik, és hogy ezt megállítsák, ahhoz a magyarok segítsége is kellene. Az ukrán elnök nem érti, hogy miért tétovázik a magyar kormányfő abban, hogy szankciókat vezessenek be az oroszok ellen, és miért nem enged át Magyarország a területén fegyverszállítmányokat.

Egyre több bank függeszti fel a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Az Unicredit és az Erste után a CIB és az OTP is hasonló intézkedést hozott. Az OTP a honlapján azt közölte, hogy március 28-án felfüggesztette a termék értékesítését, a CIB pedig azt, hogy holnaptól nem fogad be új hiteligénylést. A hitelintézetek arra hivatkoznak, hogy fogyóban a jegybanki 200 milliárdos keret. A már beérkezett kölcsönigényléseket még elbírálják, de arra figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy csak akkor kötnek velük zöld hitel szerződést, ha addigra még marad a jegybanki keretből.

A korábban jósoltnál lassabb, de az uniós átlag feletti magyar gazdasági növekedésre számít idén a GKI. A gazdaságkutató legfrissebb előrejelzése szerint 2,5-3 százalékos lehet a bővülés. A prognózis rontását azzal indokolják, hogy Magyarország közel van Ukrajnához, bizonytalan, hogy mikor érkeznek az uniós pénzek; túságosan is függ a gazdaság Oroszországtól és a nagy nehézségekkel küzdő autóipartól, valamint hogy a rendkívül magas infláció fékezi a fogyasztás emelkedését. A GKI úgy számol, hogy a reálkeresetek a 9 százalék körüli infláció esetén is 4,5 százalékkal, a reálnyugdíjak 5 százalékkal emelkedhetnek.

Lezárult a Városmajor bővítésére és megújítására kiírt tervpályázat, a munkát az OpenSpace tájépítész csapat és a Deichler Jakab Stúdió végezheti el. Fürjes Balázs államtitkár közösségi oldalán azt írta: a parkidegen funkciók kizárásával és a burkolt felületek csökkentésével 240 év után először nő a park területe: 15 ezer négyzetméterrel több lesz a zöld. És ha megegyezés születik a szabadtéri színpad elköltöztetéséről, a Városmajorban egy tó is lesz a templom mögött és egy kis ér az egykori Ördög-árok vonalán.

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján azt írta, hogy csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható, a megyeszékhelyek több mint felében - Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szombathelyen, Tatabányán és Zalaegerszegen - emelkedő tendencia figyelhető meg, A koncentrációk Szekszárd és Veszprém kivételével minden vizsgált településen az "emelkedett" tartományba esnek. Az elmúlt 24 órában 1.730 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, 48 beteg halt meg. 1.898 beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. A csaknem 6 millió 402 ezer beoltott mintegy fele a harmadik oltást is megkapta.

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a spanyolországi Hipra gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát. A vakcinát emlékeztető oltásnak szánják. A fehérje-alegység alapú Hipra-vakcinával oltottak szervezetének immunválasza hatékony lehet a koronavírus ellen, és elősegítheti a betegség elleni védekezést az omikron variáns esetében is.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×