eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Home office: a cégek kezében a döntés - a nap hírei

Hamarosan hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek - jelentette be a miniszterelnök. Rekordszámú, 718 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak 24 óra alatt Magyarországon. Az uniós válságkezelésben elsődleges fontosságúnak tartja a versenyképesség növelését a pénzügyminiszter.

Hamarosan hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth rádióban hangsúlyozta: a vírus nem béníthatja meg az országot, a járványügyi és a gazdasági lépéseket sorozatban jelentik majd be. Hozzátette: a kabinet szeretné mozgósítani az embereknél lévő készpénzvagyont, hogy azt fektessék állampapírba.

A hamarosan induló őszi érettségire is lehet halasztást kérni a koronavírus-járvány miatt - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: az idősek vásárlási sávjáról a nemzeti konzultáció alapján döntenek. Hozzátette: az otthoni munkavégzés ügyében a cégekre bízza a döntést a kormány.

Rekordszámú, 718 új koronavírus fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában Magyarországon. Elhunyt egy idős, krónikus beteg., ezzel 631-re emelkedett a halottak száma; az aktív fertőzötteké 6264. A járvány kezdete óta 10.909 embernél mutatták ki a fertőzést, 4014-en már meggyógyultak. Jelenleg 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

A koronavírus fertőzések számának emelkedése miatt szigorítja járványügyi intézkedéseit Szlovákia. Jövő szerdától az esküvők és a temetések kivételével betiltják a tömegrendezvényeket a szórakozóhelyeken, éttermekben és szállodákban. Ausztriában a boltokban és az iskolákban is kötelezővé tették a maszkviselést.

Világszerte már több mint 28 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma meghaladja 908 ezret, közben csaknem 19 millióan már meggyógyultak a betegségből. A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Kanadában már a jövő év elején lehet védőoltás a koronavírus ellen. Az ország közszolgáltatási és közbeszerzési minisztere elmondta: a vakcinák szállításának pontos időpontja függ a klinikai tesztek eredményétől, a hatósági engedélyeztetési eljárástól, valamint a gyártási kapacitástól.

A miniszterelnök szerint a koronavírus elleni védekezés mellett fenn kell tartani a közép-európai gazdaságok működőképességét. Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek lengyelországi találkozója után közölte: a V4-ek olyan koordinációs rendszert hoznának létre, amely akár egy órán belüli egyeztetéseket is lehetővé tesz a járvány elleni küzdelemben.

Az uniós válságkezelésben elsődleges fontosságúnak nevezte a versenyképesség növelését és a beruházások támogatását a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály az uniós tárcavezetők berlini tanácskozásán hangsúlyozta: a tagállamok közötti fejlettségbeli különbségeket is csökkentenie kell az unió helyreállítási eszközének, emellett rugalmas forrásmegosztásra van szükség.

Az Igazságügyi Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának kinevezését javasolja a Nemzeti Választási Iroda elnökévé a kormányfő. Nagy Attila Mihályt szeptember 15-ei hatállyal nevezheti ki a köztársasági elnök. Pálffy Ilona, az választási iroda elnöke augusztus 31-i hatállyal lemondott tisztségéről.

A minőségpárti szemléletet erősítené a kultúrában a Magyar Művészeti Akadémia újraválasztott elnöke. Vashegyi György az InfoRádió Aréna című műsorában jól kidolgozott rendszernek nevezte az évekkel ezelőtt elindított ösztöndíjprogramot és az életpályamodellt.

Az idén Földes Tamás kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. Az elismerést az Országos Színházi Évadnyitón, a kaposvári Csiky Gergely Színházban vette át a Budapesti Operett Színház művésze. Hevesi Sándor-díjat kapott Bán Teodóra kulturális menedzser, Árkosi Árpád rendező és Monori Lili színművész.

Átadták a műegyetem által fejlesztett újabb műholdat az Olasz Űrügynökség kutatóintézetének, hogy egy olasz műholdba töltve juttathassák az űrbe. A SMOG-1 nevet viselő magyar szerkezet elsődleges küldetése a Föld körül mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata.

Fehéroroszországban nem indítanak vizsgálatokat a hatóságok a tüntetők elleni erőszak miatt tett feljelentések ügyében. A Nyomozó Bizottság járási hivatalai a szakértői vélemények hiányára hivatkozva szüntetik meg a bűncselekmények kivizsgálását.

Az Egyesült Államokbeli Oregonban félmillió embernek el kell hagynia otthonát a tűzvész miatt. Ez meghaladja az állam lakosságának tíz százalékát, és valószínűleg tovább nő majd az érintettek száma. A tűzvész szinte végig a nyugati parton pusztít, erre korábban még nem volt példa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×