eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2023. augusztus 18.Leslie Mandoki (Mándoki László) a 30 éves Mandoki Soulmates jubileumi ünnepi koncertjén a Szent István téren Budapesten 2023. augusztus 18-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Leslie Mandoki: az elmúlt 30 év legeslegjobb albumán dolgozunk

A zenész úgy érzi, sikeres, örömökkel teli évet zárt zenekarával és stúdiójával. Idén három jubileumot ünnepelhetett, rangos díjat kapott Németországban, jól sikerült a világturnéjuk és szokásukhoz híven a jótékonykodásra is szántak időt, energiát. Komoly tervei vannak, a Mandoki Soulmates következő, igazán különlegesnek ígérkező albuma várhatóan jövő májusban jelenik meg.

Elismeréssel indult és elismeréssel zárult az év Leslie Mandoki számára. A magyar származású, de Németországban élő zenész együttesének, a Mandoki Soulmatesnek a Magyar Képek című albuma aranylemez lett januárban, november végén pedig az Év Vállalkozója-díjjal tüntette ki a zeneszerző-producert a bajor kormány.

A zenész az InfoRádióban megerősítette: „gyönyörű évet” tudhat maga mögött. A 2023-as esztendő rögtön „háromszoros jubileummal” indult, hiszen január 7-én volt a 70. születésnapja, a stúdiója a 40., csapata, a Mandoki Soulmates pedig a 30. évfordulóját ünnepelhette az alapításának. Mint mondta, az év ezen része felejthetetlen számára, az esztendő legfontosabb pillanatai voltak. Ezen alkalmakból a bajor miniszterelnök, több közéleti személyiség, valamint a legbefolyásosabb német rock- és jazz-zenészek, szupersztárok tartottak beszédeket. Az év nagy részét a világturnéjuk tette ki, és büszkén mondta el, hogy mindenhol álló vastapssal zárultak a koncertjeik, nagyszerű fogadtatásban volt részük New Yorktól Londonig, Berlintől Hamburgig, Münchentől Budapesten át egészen Kolozsvárig.

Nem várt elismerés

Mint fogalmazott, meglepve fogadta a hírt a bajor miniszterelnöktől, hogy őt választották az év vállalkozójának. A díj átadásakor kiemelték, hogy Leslie Mandoki stúdiója szerezte a többi között a Bayern München labdarúgócsapatának himnuszát, az olimpia megnyitó dalait, sőt még korábban Angela Merkel kampányzenéit is ők hozták létre. A zenész elmondta: az elmúlt időszakban az elektromos autózás került a középpontba náluk, az Audi–Volkswagen csoporttal már régóta szoros kapcsolatban állnak, megannyi ipari- és reklámfilm zenéje fűződik a Red Rock Stúdió nevéhez. Hozzátette:

minden évben 250-280 ipari film, reklám- vagy imázsfilm zenéjének megalkotására kérik fel őket,

ami rengeteg elfoglaltsággal jár. Megrendeléseket kapnak az Allianztól, a SIXT cégtől, valamint televíziós csatornáktól is, továbbá karitatív tevékenységekben, kezdeményezésekben is támogatják a médiumokat Németországban, valamint más országokban is.

A Red Rock Stúdió a hosszú évek során Európa egyik legnagyobb stúdiójává fejlődött, ahol olyan szupersztárokkal dolgoztak együtt, mint Phil Collins, Lionel Richie vagy Bonnie Tyler, de sok fiatal művész pályakezdésében is segédkeztek. Számtalan ikon, legenda megfordult náluk, Leslie Mandoki mégis a Mandoki Soulmates 30 évvel ezelőtti megalapítására a legbüszkébb; az együttes idén is kijött egy platinalemezes albummal.

Jó szívvel gondol vissza magyar gyökereire

Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, soha nem kereste a sikert, mindig csak azt tartotta szem előtt, hogy szorgalmasan és tisztességesen dolgozzon. Ez a szemlélet mind a mai napig jellemző rá.

„Tartozunk a közönségnek annyival, hogy mindig, minden koncerten vagy előadáson megpróbáljuk a legjobbunkat adni”

– fogalmazott.

Nagyon hálás az életnek azért, hogy ennek a munkának meglett a gyümölcse. Igazi világsikerek kerültek ki a kezeik közül, amit Grammy- és Oscar-díjak sorai bizonyítanak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezek a sikerek elsősorban a közönségnek köszönhetők. „Valamikori pesti srácként” jó szívvel gondol vissza a tanáraira és a szüleire, akik egyengették az útját és végig támogatták őt a karrierépítésben. „Végül elkerültem a világ másik oldalára, és nagyon hálás vagyok azokért a lehetőségekért, amiket kaptam. Kötelességemnek érzem, hogy ezekkel megpróbáljak élni” – tette hozzá.

Leslie Mandoki számára nagyon fontos a jótékonyság és a nehéz sorsú emberek segítése. Nemrég, a karácsony közeledtével Európa egyik legnagyobb jótékonysági show-ján több mint 21 millió eurót gyűjtött össze művésztársaival a rászoruló gyermekek számára a Berlinben megrendezett Herz für Kinder programban a BILD–ZDF gondozásában, ahol elsőszülött lányával jelent meg. Fontosnak tartja, hogy a mostani „vészterhes időkben” gondoljunk a rászoruló gyerekekre, akik szerinte minden segítséget megérdemelnek.

Májusban jön ki az új album

A zenész nem fogy ki a tervekből és az ötletekből, sőt úgy érzi, „az elmúlt harminc év legeslegjobb albumán” dolgoznak jelenleg. Mint fogalmazott, ez nem azért van így, mert minden művész számára mindig a legújabb alkotás a legjobb. Egyszerűen úgy véli, „valami beérett bennük”, és úgy látja, szerzeményeikkel képesek lesznek „választ adni a világ mostani legnagyobb kihívásaira”.

A Mandoki Soulmates nyáron nagy sikerű koncertet adott a Szent István-bazilika előtt, és Leslie Mandoki alig várja, hogy zenekarával újra felléphessen Magyarországon. Elárulta, hogy terveik szerint az új album május 10-e környékén jelenik majd meg világszerte. A jövő évi turnéjuk is az Egyesült Államokban kezdődik, majd várhatóan augusztusban érkeznek hazánkba, a koncert helyszínéről, hivatalos időpontjáról később születik majd döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×