eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Leslie Mandoki (Mándoki László) magyar származású német zenész, zenei rendező, producer világsztárokból álló zenekara, a ManDoki Soulmates koncertjén a Budapest Parkban 2017. augusztus 8-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Rangos bajor díjat kapott Leslie Mandoki

November 29-én, nagy ünnepség közepette kapta meg Leslie Mandoki Bajorország kormányától az Év Vállalkozója-díjat.

Leslie Mandoki magyar származású többszörös platina és aranylemezes világhírű zenész, zeneszerző, producer, polihisztor a mai napig pesti srácnak vallja magát. Pályája kezdete óta töretlen sikernek örvend, már több mint öt évtizede a nyugat-európai zeneipar élvonalában tevékenykedik, még az elektromos autók hangzásvilágában is világszínvonalúan teljesít, számos nemzetközi díj, kitüntetés és elismerés tulajdonosa.

Az 1970 évek elején Erdős Péter, aki abban az időben a magyar könnyűzene ízlésformálója volt, azt mondta Leslienek, hogy semmilyen lehetőséget nem ad neki a zenei pályán, sőt, még útlevele se lesz soha.

Ennek a "művészi és emberi támogatásnak" dacára, Leslienek az volt a válasza, hogy 1975-ben disszidált barátaival: Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval Magyarországról, akikkel mai napig közeli barátságban állnak. Csupó Gábor többszörös Emmy-díjas animációs filmalkotó, producer, rendező, a Simpson család alkotója és 2 csillaga is van a Hollywood Walk of Fame-en Los Angelesben. Lesliet is kisodorta a zenész élet Los Angelesbe, de visszatért Európába, ugyanis ragaszkodott hozzá, hogy a gyermekeit Európában nevelje fel.

Művészi szabadságvágya kielégítéséhez elengedhetetlen volt egy saját “műterem”, egy világszínvonalú nagy stúdió, ahol együtt dolgozhat a világsztárokkal és felfedezheti az igazi nagy tehetségeket, mint ahogyan felfedezte Jennifer Rusht. Már 1978-ben létrehozta az első kis stúdióját, ami az évek során fejlődött és bővült. 40 évvel ezelőtt megalapította a világszínvonalú Red Rock Stúdiót a festői szépségű Starnbergi-tó partján, melyet a legaprólékosabban terveztek meg, a tervek Niel Grand amerikai mérnők, elismert akusztikus sztártervező alkotása. A stúdiót az évek során folyamatosan modernizálták a 21. század követelményeihez, hogy globálisan is az élmezőnyben maradjon. Az első platinalemez, ami Leslie nevéhez fűződik 1979-ből való, és azóta se múlt el év az aranylemezek nélkül.

A Red Rock Stúdió az egyik legnagyobb stúdió Európában, Los Angelesből, Londonból, New Yorkból folyamatosan és örömmel mennek a szupersztárok Leslievel dolgozni.

Olyan ikonokkal való együttműködéseiről ismert, mint Phil Collins, Lionel Richie, Bonnie Tyler, Chaka Khan, stb. Kiemelkedően hozzájárult a Disney filmzenék létrehozásához, mint például a Mackótestvér, Tarzan – a legjobb eredeti filmdal, Phil Collins - You'll Be In My Heart – Oscar és Golden Globe díjat is kapott, továbbá Mulán, Atlantisz, sőt, még az Irány Eldorádó című film zenéje is itt készült Elton John-al, a Hollywood-i Universal stúdió megbízásából, mely Grammy díjat kapott. A stúdió évtizedek óta szoros munkakapcsolatban áll az Audi-Volkswagen csoporttal és több ezer ipari és reklám hangzást jegyez, számtalan német tv műsor zenéje készült itt, továbbá az FC Bayern himnusza, az olimpia megnyitó dalai is ide kapcsolódnak, de még az Angela Merkel-kampányok zenéje is itt született.

Az ünnepi átadás során, a Bajor Parlament elnöknője, Ilse Aigne köszöntötte Lesliet és adta át a kitüntetést. A piacvezető SIXT cég tulajdonosa Erich Sixt a gazdasági szektorból, a zeneiparból a híres német rocksztár Peter Maffay is beszélt Leslie eredményeiről.

Gratulációját fejezte még ki Markus Söder bajor miniszterelnök, Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke, Daniel Günther, Schleswig-Holstein miniszterelnöke, és Reiner Haseloff, Sachsen-Anhalt miniszterelnöke is.

Az eseményen a 40 éves jubileumi Red Rock stúdió mellett kiemelték a világhírű többszörös, platina és aranylemezes Mandoki Soulmates 30. évfordulóját is, amelyet szintén Leslie alapított, és amelynek tagjai között olyan ikonok találhatók, akik a progresszív rock és a fusion jazz terén alkottak maradandót. A tagok összesen 35 Grammy-díjjal büszkélkedhetnek, Leslie Mandoki, Al Di Meola, Mike Stern, Bobby Kimball, Bill Evans, Randy Brecker, Nick Van Eede, Chris Thompson, Cory Henry, Till Brönner, Richard Bona is köztük van. A Mandoki Soulmates legutóbbi hangos sikere a koncertjeik mellett a Bartók Béla ihlette Magyar képek című korong, mely külföldön és Magyarországon ráadásul duplán lett aranylemez, hiszen az angol és a magyar nyelvű album is tarolt.

"Hálás vagyok mindenért, ez a kitüntetés számomra rendkívül megható. Soha nem kerestem a sikert, egész életemben szorgalmasan dolgoztam, a munkámat mindig is nagyon szerettem. A kudarcokból tanultam, a sikerekből táplálkoztam, a váratlan helyzeteket igyekeztem megoldani, a paradigma változásokkal dacoltam és mindig igyekeztem új utakat találni. Egyszerűen csak végeztem a dolgomat. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, akitől az akkori diktatúra ellenére értékes és szép gyermekkori élményeket kaptam, a budapesti csodálatos tanáraimnak mély és tiszteletteljes köszönet jár. Továbbá köszönöm a gyermekeimnek, kiváló kollégáimnak, fantasztikus szakmai partnereimnek és nem utolsó sorban a csodálatos közönségünknek a szeretetüket és a bizalmat. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, mindig is fontos volt számomra, hogy a megállíthatatlan idő csak teljen, és ne múljon el nyomtalanul. Az üzenetem mindig egyszerű volt: éljünk békében, szabadságban, szeretetben, elfogadásban és tiszteljük egymást. A zene és a művészet mindig is az egyik legkifejezőbb eszközöm volt, hisz a zenében rejlik a legnagyobb összekötő erő, ami minden gátat át tud hidalni "- mondta Leslie.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×