eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt a világhírű filmrendező

Meghalt Otar Ioszeliani grúz-francia filmrendező, aki a Szovjetunióban, Tbilisziben született 1934-ben, de később Párizsban telepedett le, és életműve jelentős részét Franciaországban forgatta.

A 24.hu számolt be a 89 éves művész haláláról. Azt írják a Wikipédia alapján, hogy "a grúz főváros zenei főiskolája után Moszkvában fizikát és matematikát tanult, majd beiratkozott a szovjet főváros filmművészeti főiskolájára (VGIK), melyet 1965-ben végzett el. Rövidfilmek után első játékfilmjével (Lombhullás – Lisztopad, 1967) nemzetközi kritikai sikert aratott.

Ioszeliani 1980-as évek elejétől élt és alkotott Párizsban. Ettől kezdve – egy dokumentumfilm kivételével – csak francia nyelvű játékfilmeket készített, francia produkcióban.

Életművének nagyobbik része a francia filmtörténethez tartozik. Mégis, műveinek grúz szemléletű formai és tartalmi jegyei sohasem változtak meg, és a francia filmművészetben – talán Jean Vigo, s részben Jacques Tati alkotásaitól eltekintve – nincsen művészi rokona és előzménye.

Ioszeliani 2011-ben életműdíjat kapott a Müncheni Filmfesztiválon, utolsó filmjét 2015-ben mutatták be.

A grúz miniszterelnök, Irakli Garibashvili mély szomorúságát fejezte ki Ioszeliani halála miatt, a grúz művészet megbecsült alakjának nevezve őt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×