eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt a világhírű filmrendező

Meghalt Otar Ioszeliani grúz-francia filmrendező, aki a Szovjetunióban, Tbilisziben született 1934-ben, de később Párizsban telepedett le, és életműve jelentős részét Franciaországban forgatta.

A 24.hu számolt be a 89 éves művész haláláról. Azt írják a Wikipédia alapján, hogy "a grúz főváros zenei főiskolája után Moszkvában fizikát és matematikát tanult, majd beiratkozott a szovjet főváros filmművészeti főiskolájára (VGIK), melyet 1965-ben végzett el. Rövidfilmek után első játékfilmjével (Lombhullás – Lisztopad, 1967) nemzetközi kritikai sikert aratott.

Ioszeliani 1980-as évek elejétől élt és alkotott Párizsban. Ettől kezdve – egy dokumentumfilm kivételével – csak francia nyelvű játékfilmeket készített, francia produkcióban.

Életművének nagyobbik része a francia filmtörténethez tartozik. Mégis, műveinek grúz szemléletű formai és tartalmi jegyei sohasem változtak meg, és a francia filmművészetben – talán Jean Vigo, s részben Jacques Tati alkotásaitól eltekintve – nincsen művészi rokona és előzménye.

Ioszeliani 2011-ben életműdíjat kapott a Müncheni Filmfesztiválon, utolsó filmjét 2015-ben mutatták be.

A grúz miniszterelnök, Irakli Garibashvili mély szomorúságát fejezte ki Ioszeliani halála miatt, a grúz művészet megbecsült alakjának nevezve őt.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×