INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

koronavírus

raktárkoncert

garázskoncert

koncert

szentkirályi alexandra

kormányinfó

Így osztja szét a kormány a koncerttámogatási pénzt - részletek

Így osztja szét a kormány a koncerttámogatási pénzt - részletek

Infostart

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón a raktárkoncertekről is fontos kérdéseket tisztázott, akár két héten belül is megkezdődhetnek a felvételek, de rajongóknak tilos a bemenet. "Profi gázsit" ígér a kormány a 150 koncert szereplőinek.

A koronavírus-válságban a zenészek számára a legutóbbi Kormányinfón bejelentett "garázskoncert-sorozat" után a most csütörtöki tájékoztatón újabb támogatási csomaggal jelentkezett a kormány, ez a klubokat és más játszóhelyeket érinti - határon innen és túl.

"A fesztiválszervezők és könnyűzenét kínáló klubok helyzetét vettük napirendre. A korábban bejelentett 5,3 milliárd forinton kívül, amelyből raktárkoncertek valósulnak meg és ezen belül jut 800 millió forint a cigány zenészek támogatására, most egy 2,12 milliárd forintos keret nyílik" - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A csomagintézkedései három pilléren nyugodnak:

  1. kisebb vidéki klubok és koncerthelyszínek: vidéken összesen 80 helyszín kaphat egyenként maximum 9 millió forintos támogatást, egyenként 10-10 könnyűzenei eseményre - 720 millió forint
  2. nagyobb klubok és helyszínek: 20 klub kap egyenként 30-30 millió forintot, 10-10 könnyűzenei esemény megvalósítására - 600 millió forint
  3. határon túliak: 11 klub, legfeljebb 9-9 millió forintot kaphatnak, 11-11 esemény megvalósítását kell vállalni - 100 millió forint.

A klubok, koncerthelyszínek támogatását illetően a Petőfi Irodalmi Múzeum hirdeti meg a pályázatot.

A fesztiválszervező cégeknek 700 millió forintos támogatási kalapba nyúl a kormány, számukra a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata jelenti majd a segítséget, így a kormány elképzelései szerint a szektorban dolgozók nem maradnak majd munka nélkül.

Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra egyértelműsítette,

az újabb támogatási csomag nem a raktárkoncerteket célozza.

"Itt koncertszervezés az, amire pályázni lehet majd, nyilván az aktuális járványügyi szabályok betartásával. De lehet későbbi kitűzésű produkcióra is leszerződni, olyan időtávra, ahol már remélhető, hogy nagyobb létszám előtt is előadható az adott produkció" - ecsetelte.

A most raktárkoncert néven futó, korábban garázskoncert néven bejelentett eseményeket - legalább 150 koncert - egyébként csak

nézők mellőzésével

lehet majd megtartani, azon a technikai személyzeten és az előadókon kívül más nem tartózkodhat, helyszíneit az Antenna Hungária jelöli ki, költségei pedig mind benne vannak az 5,3 milliárd forintos támogatási keretösszegben. A technikai személyzetet biztosíthatja a zenekar is, az eszközöket az AH adja. A pénzek produkción belüli elosztása miatt a produkciók mind egyedileg tárgyalnak majd a pályázat gazdájával, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, de Szentkirályi Alexandra azt ígérte, "professzionális gázsik" lesznek. A koncertek nem élőben mennek majd az interneten, hanem felveszik őket, és bizonyos utómunkák után nyilvánossá teszik, várhatóan szeptembertől - egy ideig biztosan ingyenesen lesznek hozzáférhetők.

A felvételeket augusztus utolsó két hetében már részben el is fogják tudni készíteni - adott hangot reménykedésének.

Szerdai videóüzenetében a kormányszóvivő előadókat is említett - Tóth Gabi, Tóth Vera, Demjén Rózsi, Tankcsapda, Balázs Fecó -, az erre irányuló kérdésre viszont kijelentette, őket példaként hozta,

"ízelítő volt",

a további előadókat fesztiválszervezők segítségével jelölik ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kormányinfó - Szentkirályi Alexandra: új könnyűzenei támogatás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018