eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Budapesten az orgiamisztérium atyja

Az ősi állatáldozatokat idéző performanszairól elhíresült Hermann Nitsch, az orgiamisztérium színház néven ismert önkifejezési forma megalkotója a "Nitsch 70" című kiállításának megnyitása alkalmából Budapestre érkezett. A Budapesti Õszi Fesztivál ideje alatt - október 11-től 19-ig - a Galéria White-ban látható tárlat a művész csorgatott festménykompozíciói mellett egyik használt festőkötényt is kiállítja.

Hogyan kerültek az érdeklődése középpontjában a keresztény misztériumjátékok és az antik véráldozatok?

Az emberi tudat történetét szeretném elbeszélni a műveimmel. Azt, hogy mindennek a kialakulása mennyire fontos a misztériumjátékokban és a vallásban. Ez egy kis tárlat, de nyújt a munkáimból egyfajta áttekintést.

A vér, a rituális gyilkosságok mit fejeztek ki az emberiség történetében?

Mindez létezett a misztériumjátékokban, így létezik az én színházamban is, és minden alkalommal az emberi érzékekre, érzékelésre kívánok hangsúlyt fektetni.

A kiállított képekben is nagy hangsúlyt kap a vörös szín és az ön által szívesen alkalmazott csepegtetéses eljárás. Mit kíván ezekkel kihangsúlyozni?

A képek maguk árulják el, amit ki akarok velük fejezni: fontos a nehézségi erő, a lefelé folyó színek, mindig az érzéki intenzitást kívánják ünnepelni.

Mi a véleménye, egy művész használhatja-e a botrányt eszközként arra, hogy munkájára vagy egy fontosnak tartott kérdésre felhívja a figyelmet?

Én soha nem akartam provokálni, mindig is intenzíven akartam ábrázolni azt, amit ábrázoltam. Számomra az intenzitás az, ami nagyon fontos, ahogy az ókori görög színházban, Bach műveiben vagy az impresszionizmusban is erre fektettek hangsúlyt.

Idén augusztusban ünnepelte 70. születésnapját. Hogyan tekint vissza az életművére, és mennyire érzi teljesnek eddigi munkásságát?

Szeretnék még sokáig élni, és még jobban kiteljesíteni a munkásságomat azzal, hogy még sokat dolgozok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×