eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lélek és test a Szépművészetiben

A fotográfia több mint egy évszázados történetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum pénteken nyíló "Lélek és Test" Kertésztől Mapplethorpe-ig című új kiállítása. Az augusztus 24-ig nyitva tartó tárlat André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa fényképeivel párhuzamban mutatja be híres külföldi és magyar fotográfusok munkáit.

Nagy fába vágták a fejszéjüket a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Fotográfiai Múzeum közös kiállításának megrendezői: nem egyetlen korszakot vagy egy alkotó életútját kívánták bemutatni, hanem a magyar fotográfia majdnem 120 éves történetét.

A kiállításon látható, legkorábban készült alkotás 1887-ből való, míg a legújabb 2008-ban készült - mondta az InfoRádióban Baki Péter, az Országos Fotográfiai Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora.

A tárlat négy, világhírű magyar fotográfus munkásságára épül: láthatók lesznek André Kertész (Kertész Andor), Moholy-Nagy László, Brassai (Halász Gyula) és Robert Capa (Friedmann Endre Ernő) fotográfiái.

A kiállításon szereplő képek az első világháborút megelőző évektől kezdődően a második világháború utáni évekig követik nyomon ezen alkotók munkásságát.

Láthatók azonban Magyarországon alkotó kortársaik, Balogh Rudolf, Escher Károly, Máté Olga, Pécsi József vagy akár Rónai Dénes munkái is.

A Lélek és test című kiállításon a fotók az emberi létezés két esszenciális megközelítése által szervezett tematikus rendben láthatók, emellett a nyomon követhetők a fényképezés technikai változásai is.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×