eur:
401.01
usd:
366.66
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Brugesbe utaznak pihenni a bérgyilkosok

Három vígjáték, köztük egy ír, egy libanoni és egy szerb alkotás is szerepel a heti mozipremierek között.

Colin Farrell, Brendan Gleeson és Ralph Fiennes főszereplésével a héten mutatják be az Erőszakik című ír-angol vígjátékot. Ray és Ken bérgyilkosok, akiket főnökük egy időre Bruges-be küld pihenni. Míg a mackós Ken igyekszik lazítani és gyönyörködik a város nevezetességeiben, az izgága Ray folyamatosan konfliktusokba keveredik, miközben mindketten főnökük hívására és egy újabb megbízatásra várnak. Martin McDonagh, az angol nyelvterületen elismert színműíróból lett filmrendező Quentin Tarantino és Guy Ritchie nyomdokait követve rendkívül szabadszájú, erőszakos ám sziporkázó vígjátékot készített.

Ritkán fordul elő, hogy libanoni vígjátékkal találkozhat a néző a magyar moziban. A Karamell című film egy bejrúti szépségszalon dolgozóinak és vendégeinek életén keresztül öt eltérő női sorsba enged betekintést. A nehezen lezárható szerelmi kapcsolatok, a középkorúság vagy a szüzesség korai elvesztésének problémáira igen friss és életvidám válaszokat ad a főszereplő-rendező Nadine Labaki alkotása, miközben a film hű marad saját közel-keleti, arab világszemlélethez is.

Jóval közelebb, a Balkánon játszódik a Guca! című vígjáték. Guca egy szerbiai falu, amely évenként megrendezett trombitaversenyéről vált híressé. Itt méri össze tudását Satchmo, Szerbia legnagyobb trombitása és egy rivális roma zenekar fiatal virtuóza, Romeo, akit Satchmo lányához, Julianához gyengéd érzelmek kötnek. Satchmo hallani sem akar a kapcsolatról, ám végül próbára teszi a fiút: ha Romeó legyőzi őt a trombitaversenyen, hajlandó a lányát a fiúhoz adni. Dusan Milic rendező filmjében minden tekintetben követi az Emir Kusturica által lefektetett hagyományokat. Talán ez lehetett az oka, hogy a Macskajaj rendezője most csak producerként működött közre a filmben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Meredeken emelkedik az olaj ára

Meredeken emelkedik az olaj ára

Ázsiában nagy emelkedést láthattunk a kínai és hongkongi piacokon is, ezt követően Európában kivártak a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci és inflációs adatok előtt. A vártnál magasabb inflációs adat délután Európában és az USA-ban is negatív piaci reakciót váltott ki, mivel azt a narratívát erősítette, hogy a kamatcsökkentési ciklus lassabb lehet a korábban vártnál. Ma viszont nem csak külföldön, hanem Magyarországon is érkezett fontos inflációs adat: az egy évre visszatekintő áremelkedés 3 százalékos volt, vagyis három és fél év után elérte a jegybanki célt. Csütörtökön a nyugat-európai részvénypiacok mérsékelten estek, a magyar tőzsde viszont felülteljesítő volt, és mérsékelten emelkedett. Az olajár meredeken emelkedett, a befektetők az izraeli-iráni konfliktus és a Milton hurrikán lehetséges hatásait árazzák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 10. 13:17
×
×
×
×