eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tini Hitler borzolja a német idegeket

Viharos fogadtatásban van része Norman Mailer új regényének, amelynek témája a Hitler-család története, benne a fiatal és serdülő Adolf Hitler élete. A várkastély a vadonban (The Castle in the Forest) kiverte a biztosítékot számos kritikusnál, továbbá a németországi zsidók szervezeténél is.

Az író 467 oldalas regénye a Hitler-család három generációjának életéről szól a tizenkilencedik századi Ausztriában. A kép meglehetősen kedvezőtlen: egy erőszakkal és vérfertőzéssel átszőtt családot láthatnak az olvasók.

Az első személyben megszólaló narrátor, egy korábbi náci hírszerző tiszt, a könyv elején kijelenti: megértette Hitlert, akit az ördög küldött.

Norman Mailer éveken keresztül titokban tartotta a könyv témáját, állítólag még a feleségének sem árulta el. Az alkotó elutasította azokat a véleményeket, miszerint Hitler családi hátterével és gyermekkorával magyarázná a náci Németországot és a zsidók kiirtását.

"Ez olcsó és visszataszító. Természetesen idiotizmus azt gondolni, hogy azért lett Hitlerből szörny, mert gyerekkorában megölt néhány méhet. Ez csak egy a sok ezer okból" - jelentette ki az amerikai író egy televíziós interjúban.

Az ördög kísérlete

Norman Mailer szerint a történészek nem voltak képesek magyarázatot adni a Hitler-jelenségre, ezért az irodalomnak kell új szinten megközelíteni a problémát.

"Hitler túllépte az emberi kereteket. Számomra az egyetlen magyarázat a gonosz létezése (...). Hitler az ördög legnagyobb kísérlete Jézus Krisztus ellen" - fejtette ki.

Az alapos kutatásokon alapuló regény akkor fejeződik be, amikor Adolf Hitler tinédzser lesz. Ekkor még nem utal semmi a későbbi Führerre. Apja, Alois Hitler erőszakos emberként jelenik meg, aki terrorizálja a családját, és teherbe ejti lányát.

Bírálatok

A kritika nincs jó véleménnyel a könyvről: "Mailer megközelítésében Hitlernek nincs más választása, mint hogy végrehajtsa a gonosz szándékát, és háborút, halált, pusztulást hozzon. Ez ügyetlen és idegesítő" - írta Volker Hage a Der Spiegel hetilapban.

A németországi zsidók központi tanácsa sem nézi jó szemmel, hogy Hitler helyet kapjon a szépirodalomban: "senki sem tilthatja meg a művészeknek, hogy Hitlerrel foglalkozzanak, de a művészet soha nem értheti meg a jelenséget, inkább összezavarhatja azt".

A viták ellenére a szerző azt tervezi, hogy ír egy másik könyvet is Hitlerről, esetleg a későbbi éveiről. Sokak vélik úgy, hogy ezzel a 84 éves író - aki New York polgármesterének is jelöltette magát - kockára teszi a tekintélyét.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×