eur:
394.78
usd:
365.84
bux:
65215.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meghalt Ryszard Kapuscinski

Egy varsói kórházban 74 éves korában elhunyt Ryszard Kapuscinski, az egyik legnépszerűbb és leginkább becsült kortárs lengyel író, riporter, esszéista, publicista.

Kiadója, a Czytelnik közölte, Kapuscinskit rosszindulatú daganat miatt operálták, de a szíve nem bírta. Szívinfarktus végzett vele.

Kapuscinski, akinek könyvei Magyarországon is igen keresettek, szépirodalmi szintre emelte a riport műfaját.

Az egész világot beutazta, 27 forradalom szemtanúja volt, sokszor forgott életveszélyben, 12 háborús fronton fordult meg.

Rangos lengyel folyóiratok munkatársaként, majd pedig a PAP lengyel hírügynökség afrikai és latin-amerikai tudósítójaként dolgozott.

Ázsiai és kaukázusi utazásait A kirgiz leszáll lováról (1968) című könyvében örökítette meg, latin-amerikai és afrikai élményeit A futballháború (1978), etiópiai és iráni tapasztalatait - a számára világhírnevet hozó - A császár (1978) és Sahinsah (1982) című köteteiben dolgozta fel.

Könyvet szentelt a Szovjetunió felbomlásának A birodalom címmel.

Utazásainak, olvasmányainak, töprengéseinek foglalata a Lapidárium című sorozata, amelynek 6. kötete éppen kiadás előtt áll.

Kapuscinski számos rangos hazai és nemzetközi kitüntetés birtokosa volt, és az utóbbi években rendszeresen az irodalmi Nobel-díj várományosaként emlegették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×