eur:
388.57
usd:
361.22
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Visszatér Hollywood legsikeresebb rendezője: 40 milliárdból forgat

Több mint tízéves pihenő után visszatér a mozifilm-rendezéshez James Cameron, aki legutóbb minden idők legsikeresebb filmjét, a Titanicot rendezte. Következő munkája, az Avatar, 2009-ben kerülhet a mozikba.

James Cameron már a Titanic előtt is olyan kasszasikerekkel tette le a névjegyét, mint a Terminátor első két része, vagy A bolygó neve: Halál. Ám Hollywoodban legalább annyira ismert ellentmondásos, sokak szerint elviselhetetlen munkamódszereiről, mint a sci-fi iránti csalhatatlan érzékéről.

A színészek a Terminátor 2 forgatása alatt például pólókat nyomtattak maguknak, ezzel a felirattal: "Nem tudsz megijeszteni - Jim Cameronnak dolgozom".

A stúdiókat elsősorban az zavarja, hogy egyáltalán nincs tekintettel a költségkeretekre és a határidőkre; a Titanic forgatásának szinte minden pillanatban katasztrófát ígért a Fox számára.

A költségek pont a duplájára emelkedtek az eredetileg is extravagánsnak számító 100 millió dollárról, az eredetileg 138 napra tervezett forgatás pedig 160 napra nyúlt.

Végül azonban mindez megbocsáttatott a rendezőnek, hiszen a film 1,8 milliárd dolláros bevételt hozott, és ezt a rekordot máig sem sikerült megdöntenie egyetlen filmnek sem.

A hírek szerint 115 millió dolláros fizetéssel a zsebében James Cameron megengedhette magának az évtizedes alkotói szabadságot, ami alatt csak kisebb munkákon dolgozott, például a rövid életű Dark Angel televíziós sorozatot felügyelte.A rendező az évek alatt folyamatosan az Avatar című film tervein dolgozott, amelyet korábban azért tett talonba, mert elégtelennek találta a rendelkezésre álló számítógépes és animációs technikát.

A film eredeti költségvetését 350 millió dollárra taksálta, de ilyen összeget még a hollywoodi stúdiók sem engedhetnek meg maguknak - különösen James Cameron szokásait ismerve.

Ezek után a rendező 200 millió dollárra vitte le a büdzsét, amelyet a Fox már elfogadhatónak minősített, és zöld utat adott a forgatásnak, a bemutatót 2009 nyarára kitűzve.

Az Avatar egy idegen bolygón játszódik, ahol kék színű, emberekre hasonlító lények élnek. Amikor az emberiség gyarmatosítani akarja a bolygót, háború robban ki a két faj közt.

James Cameront ismerve talán felesleges is hozzátenni: korábban soha nem tapasztalt élményekre készülhetünk fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai kilátásokat illeti, kitarthat a tegnapi optimizmus az előjelek szerint, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedéssel indíthatják a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×