eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Tom és Jerrytől Maci Laciig - a legjobb videók!

Hét évtizeden keresztül szórakoztatta gyermekek generációit William Hanna és Joseph Barbera. A rajzfilmkészítők nevéhez olyan örökéletű figurák megalkotása kötődik mint Tom és Jerry, Maci Laci, vagy Foxi Maxi - és még sokan mások. A napokban 95 éves korában elhunyt Joseph Barberára emlékezünk - jobbnál jobb videókkal!

Egy macska. Egy egér. Egy véget nem érő vadászat, melyben a vadász soha nem képes igazán elkapni áldozatát. Aligha létezik ennél egyszerűbb alaptörténet. Olyannyira, hogy amikor William Hanna és Joseph Barbera előálltak a Tom és Jerry ötletével, az volt az egyik ellenérv, hogy ezt a klisét már teljesen kimerítették.

Persze néha a legegyszerűbb ötletek a legjobbak. A munkamegosztás szerint William Hanna hozta az alapötleteket és ő felelt a rajzfilmek ritmusáért és struktúrájáért. Joseph Barbera alkotta meg a figurákat és találta ki a legmulatságosabb őrült jeleneteket.

Gyerekek generációi nőttek fel a páros rajzfilmjein: Tom és Jerry, Maci Laci, Frédi és Béni, Foxi Maxi, a Jetson-család, Scooby-Doo és a többi feledhetetlen mozi több százmillió embernek okozott feledhetetlen pillanatokat.

Mi a titok? Nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. Ezek a rajzfilmfigurák azért nem avultak el, mert az emberek legalapvetőbb érzelmeire és vágyaira alapoztak: a csúnya Tom soha nem kapja el Jerry-t...Joseph Barbera minapi halálával egy korszak véget ért (William Hanna 2001-ben hunyt el). Bár a művész már 95 éves volt, az utolsó pillanatokig aktív maradt. Legutóbb tavaly írta, társrendezte és társproducerként működött közre az új Tom és Jerry filmben. Kollégái a Warner Brothersnél azt mondták halálhíre bejelentésekor, hogy még pár héttel ezelőtt is bejárt az irodába.

Joseph Barbera és William Hanna az 1930-as évek végén találkoztak az MGM-nél. A két férfi gyorsan megtalálta a közös hangot. Első macska-egér filmjük 1940-ben jelent meg és már tartalmazta a későbbi Tom és Jerry-filmek több alapelemét. A történetben a háziasszony felszólítja a macskát, hogy fogja meg az egeret, de közben tilos kárt tennie bármiben, vagy kidobják a házból. Az egér természetesen úgy menekül, hogy minél több dolog összetörjön.

A rajzfilm kirobbanó siker lett, olyannyira, hogy a párost Oscar-díjra jelölték. Ebben a moziban a macskát még Jaspernek hívták, az egérnek pedig nem is volt neve. Csak a következő filmben lettek Tom és Jerry - ahogy a világ ma is ismeri őket. Fénykorukban aztán Joseph Hanna és William Barbera hathetente jelentettek meg új Tom és Jerry epizódot.

Furcsa módon a rajzfilmtörténet leghíresebb párosa munkán kívül nem sokat találkozott egymással. "Soha nem találkoztunk társaságban. Ez nem volt tudatos, egyszerűen így történt. Bill nagy természetimádó: horgászni jár, csónakázik, hálózsákban kempingezik. Én mindezt utálom" - mesélte egyszer Joseph Barbera.Tom és Jerry (első megjelenés: 1940)

Tom, a kitartó ragadozó folyamatosan ráfarag, amikor szeretné elkapni Jerry-t, a macskát. A duó hét Oscar-díjat hozott alkotóinak. A figurák alapját egy 1937-es rajzfilm adja.


Foxi Maxi (1958)

Alighanem ez a sorozat tette igazán híressé a Hanna-Barbera párost. A történet Foxi Maxiról, egy minden lében kanál, hamisan éneklő kutyáról szól. A sztoriban mellékszereplőként megjelenik Maci Laci és barátja, Bubu is. A sorozat hatása akkora, hogy egy másik rajzfilm, a Simpsons is parodizálta őket (Foxi Maxi bevallja, hogy titokban meleg volt, "de nem árulhatta el senkinek".)



Frédi és Béni (1960)

Frédi, Béni, Vilma és Irma, valamint a házi dinó. Lábbal hajtott kőkorszaki autómobil, a T-Rex steak, a mammutporszívó - kell-e tovább sorolni a klasszikussá vált karaktereket és természetesen a zseniális magyar fordításról se feledkezzünk meg.

Frédi és Béni egyébként olyan népszerűek voltak, hogy még reklámban is szerepeltek.



Maci Laci (1961)

A kirándulók kosarait megdézsmáló, kleptomán Maci Laci és barátja, Bubu a Jellystone Nemzeti Park lakói. A tehetségtelen parkőr megpróbálja őket megakadályozni, természetesen sikertelenül. Maci Laci egyébként statisztaként kezdte Foxi Maxi műsorában, mielőtt saját filmet kapott volna.

4

Turpi úrfi (1961)

Turpi úrfi a legmenőbb macska a városban, aki egy szemetesben lakik a város egy nem túl előkelő részén a haverjaival. A rendőr napja nagy részét azzal tölti, hogy megpróbálja lekapcsolni őket.



A Jetson-család (1962)

Szemben a kőkorszaki szakikkal, a Jetson família 2062-ben él, egy robotokkal, idegenekkel és felesleges szerkentyűkkel övezve. Az 1987-ben készült Jetsonék vendégségben a Flintstone családnál című egész estés film az első olyan volt, amelyben a különböző Hanna-Barbera karaterek találkoznak.



Flúgos Futam (1968)

Merci Berci, Mardell, a röhögő kutya, Dili Dolly, a szőke démon - ma már klasszikus figurák a lassan negyven éves Flúgos Futamból, melyben a szereplők fő célja egymás sikerének megakadályozása.



Scooby-Doo (1969)

Mit is lehetne mondani a Scooby-Doo-ról, azon kívül, hogy természetesen élő legendával van dolgunk ez esetben is. Mindent elmond az az adat, hogy a sorozatot az Egyesült Államokban 17 évig vetítették minden szombat reggel, amivel ez lett minden idők leghosszabb rajzfilmsorozata.

Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 1. 17:28
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×