eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rákgyógyszer segítségével nyert díjat az író

A Costa Book Awards neves irodalmi díjat nyerte el az az angol férfi, aki rákgyógyszereinek segítségével fejezte be 30 évvel ezelőtt elkezdett novelláját.Michael Cox Az éjszaka értelme című viktoriánus korban játszodó történetért kapta meg a 25 ezer fontos pénzjutalommal járó elismerést, így olyan neves klubba csatlakozott, melynek Ted Hughes és Kazuo Ishigoro kortárs írók is a tagjai.

Az 58 éves Michael Cox művét 580 beérkezett alkotásból választották ki. Az elsőkönyves író győzelmével olyan neves ellenfeleket előzőtt meg, mint Mark Heddon, akinek Egy kutya különös esete az éjszakában című műve már 17 különböző díjat nyert el.

A Cambridge-ben végzett Cox éppen szívinfarktusából épült fel egy kórházban, amikor meghallotta a jó hírt. "Nagyon sajnáltam magam, most pedig elmondhatatlanul boldog vagyok. Elképesztően váratlanul ért"- nyilatkozta a Timesnak Cox.

A Northamptonshire-ben élő írónál 2004-ben diagnosztizálták a szeme mögött elhelyezkedő tumort, melynek kioperálása előtt kapta a szteoridokat is tartalmazó gyógyszereket, melyek segítettek, hogy befejezze novelláját.

Több újságíró firtatta, miért nem látott neki előbb az írásnak. "Az élet bizonytalan és jobb dolgom is volt az írásnál, ráadásul hullafáradt voltam, mire hazaértem a munkából" - válaszolta Cox, aki az Oxfordi Egyetemi Kiadó szerkesztőjeként vonult nyugdíjba 2002-ben.

Michael Cox könyvének rendkívül jó a fogadtatása. A Times kritikusa letehetetlen, fantasztikus atmoszférájú olvasmánynak nevezte Az éjszaka értelmét.

A könyv főszereplője Edward Glyver, akinek szent meggyőzősése, hogy nagyságra született. Amikor felfedezi, hogy Evenwood urának, Lord Tansornak elveszett fia elhatározza, hogy visszatér és elfoglalja az őt megillető helyet a Duport család örökösei között.

A bírák szerint azért kapta Cox a díjat, mert jó érzékkel mutatja be a viktoriánus korszak társadalmát, miközben stílusosan szövi a bosszúra épülő cselekményt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×