eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk

Tisztítják a műemlékeket

Tudományos üléssel, szakmai elismerések átadásával és különböző építmények megtisztításával, a falfirkák eltávolításával ünneplik a műemléki világnapot kedden Budapesten.

Április 18-a 23 éve a műemlékek, az épített örökség napja. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa ez évi ünnepi ülésének középpontjában az ipari örökség áll. A rendezvényen adják át az idei örökségvédelmi szakmai elismeréseket.

A világnapon műemlékek tisztítására várják a városvédőket, középiskolásokat, az önként jelentkezőket, akik Budapest forgalmas, városképi szempontból kiemelkedő jelentőségű részein a műemlékek felületét elcsúfító graffitiket, firkákat és falragaszokat távolítják majd el.

Az Andrássy úton kandelábereket tisztítanak, a Széchenyi fürdőnél Zsigmondy Vilmos szobráról és a Leányalakos ivókútról, míg a Lánchíd budai oldalán a lábazatról és a gyalogos aluljáróról tüntetik el a firkákat, ragaszokat.

Az ünnepi események zárásaként az érdeklődők műemléki sétán vehetnek részt, amelynek témája: a XIX. századi "iparváros" - a Bakáts tér környéke.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×