INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Tisztítják a műemlékeket

InfoRádió / MTI
Tudományos üléssel, szakmai elismerések átadásával és különböző építmények megtisztításával, a falfirkák eltávolításával ünneplik a műemléki világnapot kedden Budapesten.

Április 18-a 23 éve a műemlékek, az épített örökség napja. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa ez évi ünnepi ülésének középpontjában az ipari örökség áll. A rendezvényen adják át az idei örökségvédelmi szakmai elismeréseket.

A világnapon műemlékek tisztítására várják a városvédőket, középiskolásokat, az önként jelentkezőket, akik Budapest forgalmas, városképi szempontból kiemelkedő jelentőségű részein a műemlékek felületét elcsúfító graffitiket, firkákat és falragaszokat távolítják majd el.

Az Andrássy úton kandelábereket tisztítanak, a Széchenyi fürdőnél Zsigmondy Vilmos szobráról és a Leányalakos ivókútról, míg a Lánchíd budai oldalán a lábazatról és a gyalogos aluljáróról tüntetik el a firkákat, ragaszokat.

Az ünnepi események zárásaként az érdeklődők műemléki sétán vehetnek részt, amelynek témája: a XIX. századi "iparváros" - a Bakáts tér környéke.

A címlapról ajánljuk