eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
London, 2023. március 12.A BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság londoni székháza 2023. március 12-én. Az előző napra a munkatársak sorozatos visszalépése miatt a BBC szinte összes sportműsora műsorvezető és stáb nélkül maradt, miután a BBC televízió március 10-én felfüggesztette Gary Lineker egykori angol válogatott labdarúgó műsorvezetői megbízatását. Ezt megelőzően Lineker élesen bírálta a konzervatív párti brit kormány bevándorlási törvénytervezettét.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Pedofil bűncselekmények miatt elítélték a BBC híres műsorvezetőjét

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték hétfőn a BBC brit közszolgálati médiatársaság egyik legtekintélyesebb volt műsorvezetőjét gyerekek elleni szexuális bűncselekményeket ábrázoló felvételek birtoklása miatt.

Huw Edwards, aki évtizedeken át a legnagyobb horderejű bel- és külpolitikai eseményeket közvetítette a BBC televízióban, a vádhatóság szerint 2020 decembere és 2021 áprilisa között esetenként 1500 fontot (700 ezer forintot) fizetett egy pedofil bűncselekményekért már korábban elítélt férfinak gyerekeket ábrázoló pornográf fotókért és videókért.

Az ítélethirdetés előtti hétfői meghallgatáson a londoni Westminster kerület magisztrátusi bíróságán elhangzott, hogy Edwards 41 ilyen képet vásárolt. A fotókon látható gyerekek többsége 13-15 éves volt, de egyikük az ügyészség által megszólaltatott szakértő szerint legfeljebb 7-9 éves lehetett.

Edwards, akit tavaly novemberben vettek őrizetbe, elismerte a terhére rótt vádakat, és a bíróság hat hónap szabadságvesztésre ítélte. Az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették.

Az eljáró bírói tanács elnöke az enyhítő körülmények között említette a BBC volt műsorvezetőjének büntetlen előéletét, megbánó magatartását, beismerő vallomását és súlyos mentális problémáit, amelyeket szakorvosi vizsgálatok igazoltak.

Edwards jelenleg is ambuláns elmekórtani kezelésben részesül.

A walesi származású, 63 éves, ötgyermekes műsorvezető négy évtizeden át dolgozott a BBC-nél, és az utóbbi években a legnagyobb horderejű hazai és nemzetközi eseményeket közvetítette.

Edwards jelentette be a BBC televízióban a két éve elhunyt II. Erzsébet királynő halálhírét, és ő irányította a többnapos búcsúszertartás-sorozat közvetítését.

Az általa közvetített események között volt a korábbi években a néhai uralkodó trónra lépésének gyémánt- és platinajubileuma, III. Károly király tavaly májusi koronázása, Vilmos trónörökös és Katalin hercegnő esküvője, a kiemelkedő nemzetközi események közül pedig Barack Obama volt amerikai elnök beiktatása, illetve Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök halála.

A bíróság hétfői végzése szerint az egykori műsorvezető nevének hét évig szerepelnie kell a szexuális bűncselekményekért elítéltek rendőrségi nyilvántartásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×