eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia
Majomhimlő elleni oltást készül beadni egy egészségügyi dolgozó a Los Angeles-i Obregon Parkban létesített oltóponton 2022. augusztus 10-én. A majomhimlőt az Egyesült Államok kormánya közegészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

WHO: meg lehet akadályozni egy újabb világméretű járványt

A majomhimlő (mpox) új vírusvariánsának elterjedését meg lehet fékezni - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Mint mondta, globálisan összehangolt erőfeszítésre van szükség a majomhimlő vírusának új változatával, a Klád Ib-vel szembeni fellépéshez. Egyben egy erre vonatkozó tervet jelentett be, amelynek megvalósításához fél év alatt legalább 135 millió dollárra (48 milliárd forint) lesz szüksége az Egészségügyi Világszervezetnek.

"Hadd legyek világos: ezt az új mpoxjárványt kordában lehet tartani és meg is lehet állítani" - mondta Tedrosz a WHO tagállamaihoz intézett beszédében, amelyet később az X-en is közzétettek. "Átfogó és összehangolt nemzetközi fellépést igényel a válasz e komplex problémára" - tette hozzá.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt,

mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klád II változat a domináns.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×