eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Dorian hurrikán pusztítása az Észak-Karolina állambeli Emerald Isle településen 2019. szeptember 5-én. A Bahama-szigeten hatalmas pusztítást végző, hármas fokozatúra erősödött Dorian hurrikán elhaladt Florida partjai mentén, és rendkívül lassan Georgia államtól Virginia irányába halad.
Nyitókép: MTI/AP/Tom Copeland

Pusztít a Beryl hurrikán a Karib-tengeren - videó

A Karib-tengeren végigvonuló Beryl hurrikán legkevesebb egy ember halálát és áramszünetet, áradásokat okozott a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken kedden, majd Jamaica felé haladt tovább.

A hurrikán előtte óránként 240 kilométeres széllökésekkel letarolta a Grenadához tartozó és a szépségéről híres Carriacou szigetét. A katasztrófának vannak ott halálos áldozatai, de számuk egyelőre nem ismert. Az amerikai hurrikánközpont (NHC) még hétfő hajnalban ötös, vagyis a "potenciálisan katasztrofális" kategóriába sorolta a Berylt. Emiatt pár órával később a grenadai miniszterelnök otthonelhagyási tilalmat és szükségállapotot hirdetett ki az általa vezetett szigetországban. Már hétfőn kiadták a hurrikánveszély miatti riasztást Jamaicában és a Hispaniola szigetén osztozó Haitin és a Dominikai Köztársaságban is.

A Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyik tagján a lakóházak 90 százaléka megsemmisült vagy súlyos károkat szenvedett, a repülőtér épületének teje pedig kettévált.

Barbados fővárosában, Bridgetownban miniárvizek keletkeztek, amelyek számos lakó- és kereskedelmi épületet elöntöttek; a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén pedig több településen áramszünet keletkezett, mintegy 10 ezer lakost érintve.

A Beryl helyi idő szerint kedden délelőtt 11 óra körül nagyjából 1350 kilométerre volt a jamaicai fővárostól, Kingstontól, és óránként 257 kilométeres széllökéseket szállított - tudatta az NHC, hozzátéve, hogy a hurrikán várhatóan életveszélyes lesz Jamaica-szerte a hét folyamán.

A hurrikán 100-200 milliméternyi, sőt helyenként akár 310 milliméternyi esőt is okozhat. Az előrejelzések szerint a Beryl a hét második felében Mexikót is eléri majd, bár addigra várhatóan veszíteni fog erejéből.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen a június 1-jétől november 30-áig tartó atlanti idényben.

Vasárnap a Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennist. Az NHC előrejelzései szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik: a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×