eur:
392.53
usd:
362.2
bux:
71425.23
2024. július 8. hétfő Ellák
A Beryl névre keresztelt hurrikán által okozott hatalmas hullámok Santo Domingóban 2024. július 2-án. A trópusi vihar eddig három halálos áldozatot szedett, kettőt Grenadán, egyet pedig Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

Most Mexikó letarolására készül a Beryl hurrikán - vörös riasztás

A trópusi vihar hamarosan elérheti a szárazföldet, miután több halálos áldozatot is követelt már a karibi térségben.

Mexikó leglátogatottabb turisztikai területeire vörös riasztást adtak ki pénteken a Beryl hurrikán miatt, mert a trópusi vihar hamarosan elérheti a szárazföldet, miután több halálos áldozatot is követelt már a karibi térségben.

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első nagy trópusi vihara eddig legkevesebb tíz ember halálát okozta a karibi térségben.

Az óránként akár 185 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán már a mexikói Yucatán-félsziget keleti partvidékénél jár az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint, ezért veszélyes és nagy károkozásra képes viharhullámokra figyelmeztettek az éjszaka. A helyi meteorológiai szolgálat heves vagy özönvízszerű esőzéseket jelzett előre, amelyek földcsuszamlásokat és áradásokat okozhatnak.

A Beryl csütörtökön vonult át a Kajmán-szigeteken, miután szerdán Jamaicán okozott pusztítást, ahol több halálos áldozata is volt a viharnak, és épületeket rongált meg, illetve számos partmenti utat mosott el az ár a hatóságok tájékoztatása szerint. A szakértők mérései alapján a hurrikán ereje már kis mértékben enyhült, miután megkerülte Jamaica déli partjait.

Mexikóban a helyi hatóságok már a hét elején megkezdték a lakosság kitelepítését a veszélyeztetett területekről, a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyják el otthonukat. Cancúnban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök felszólította a vihar útvonalában élőket, hogy keressenek menedéket.

"Ne tétovázzanak! Az anyagi dolgokat vissza lehet szerezni. A legfontosabb dolog az élet" - írta az elnök a közösségi oldalán.

Laura Velázquez, a polgári védelem vezetője egy helyi rádiónak nyilatkozva a Cancúnban és a közeli Tulumban tartózkodó turistáknak azt tanácsolta, hogy keressenek fedezéket a hotelek pincéiben, ha a hurrikán megérkezik.

Sok turista a Cancúnból induló utolsó járatokra igyekezett feljutni csütörtökön a város nemzetközi repülőterén, ahol legalább 100 járatot töröltek az időjárás miatt.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen a június 1-jétől november 30-áig tartó atlanti hurrikánszezonban. A Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennist.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Új különadókat vezet be a kormány

Új különadókat vezet be a kormány

A kormány fellép a háborús propaganda miatt, ezért a sajtótól és a pártoktól is beszámolókat kérnek a következő időszakban. Meghosszabbítják a 2019-2020-ban felvett babaváróhiteleknél a gyermekvállalásra vonatkozó határidőt. Háborúellenes akcióterv részeként külön terheket és illetékeket vetnek ki a bankokra, ezek a már meglévő tranzakciós díjra és a devizaváltási tranzakciókra lesznek érvényesek – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×