eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli csücskében levő Rafah város felett, az előtérben palesztin belső menekültek szükségtábora 2024. május 6-án, amikor az izraeli erők műveletet kezdtek az Egyiptommal határos városban. Az izraeli hadsereg felszólította a Rafah keleti lakónegyedeiben levő palesztinokat, hogy meneküljenek a tengerparti al-Mavaszi negyedbe vagy Hán-Júnisz környékére.
Nyitókép: MTI/AP/Iszmail Abu Dajja

Öldöklés - Nem áll le Izrael a gázai Rafahban

Palesztin orvosok szerint sokan haltak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban újabb izraeli támadásokban kedden, két nappal azután, hogy jelentések szerint egy légicsapás negyvenöt ember életét oltotta ki. A számos áldozatot követelő vasárnapi támadás nagy nemzetközi felháborodást váltott ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben arra figyelmeztetett, hogy még több palesztin fog meghalni, mert a Rafah elleni izraeli támadások megindítása óta teljesen leállították a súlyos betegek és a sebesültek egészségügyi okokból történő kimenekítését az övezetből.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálatot folytat a Rafah nyugati részében található menedék elleni újabb támadásról szóló jelentések kapcsán. A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet szerint legalább négy gránát csapódott be az épületbe, és meg nem erősített becslések szerint az áldozatok száma meghaladta a húszat.

Előzőleg kedden a Hamász vezette gázai hatóságok azt mondták, hogy újabb tizennyolc ember halt meg az éjszaka folyamán Rafah elleni támadásokban.

Szemtanúk elmondása szerint az izraeli hadsereg kedden behatolt a város központjába. Az ynet izraeli hírportál szerint izraeli harckocsikat vonultattak fel Tell-esz-Szultán negyedbe, amelyet a vasárnapi légicsapások eltaláltak.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint csapatokat vonultattak fel Rafah körül a járókelők megvédelmezésére.

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete, az UNRWA szerint mintegy egymillió ember menekült el Rafahból, amióta az izraeli hadsereg három hete megkezdte a legutóbbi offenzívát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) a múlt héten rendelte el, hogy Izrael azonnali hatállyal vessen véget a Rafah elleni hadműveleteknek. Izrael közölte: nem ismeri el a bíróság joghatóságát.

A Hamász vezette palesztin terület egészségügyi minisztériuma szerint legkevesebb 36 096 ember halt meg és több mint 81 ezer sebesült meg a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása kiváltotta gázai konfliktus kezdete óta.

A WHO, amely szerint még több palesztin fog meghalni az evakuálások leállítása miatt, régóta kéri: tegyék lehetővé, hogy több súlyos beteget, illetve sebesültet menekíthessenek ki a háború dúlta palesztin területről. Miközben palesztinok ezreinek van szüksége egészségügyi okokból sürgős evakuálásra, eddig csak nagyon kevesen kaptak erre engedélyt.

Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfben újságíróknak elmondta, hogy az izraeli harckocsik május 7-i rafahi behatolása utáni napon hirtelen leálltak az egészségügyi célú evakuálások, aminek következtében többen halnak meg ellátásra várva.

A háború előtt naponta 50-100 ember, közöttük rákbetegek, hagyták el a Gázai övezetet, hogy egészségügyi ellátásban részesüljenek.

A WHO szerint mintegy tízezer embert kellene evakuálni egészségügyi ellátás céljából, több mint hatezer közöttük sérült, nem egészen kétezer pedig súlyos állapotban lévő krónikus beteg. A gázai evakuálások május 8-i leállítása óta a számuk mintegy ezer súlyos beteggel és sebesülttel nőtt - közölte Harris, hozzátéve, hogy ellátás nélkül meghalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×