eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltje győzelmi beszédet tart az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Kormányátalakítás - tarthatatlanná váltak a nézeteltérések az argentin kabinetben

Öt hónapos kormányának első kabinetátalakításában Javier Milei argentin elnök hétfő este elfogadta Nicolás Posse kabinetfőnök lemondását, miközben a kormány által tervezett mélyreható gazdasági reformok miatt jelentős feszültségek alakultak ki a társadalomban.

A kabineten belüli nézeteltérésekre hivatkozva távozó politikus helyére az államfő Guillermo Francos jelenlegi belügyminisztert nevezte ki.

Az elnöki rendszerű Argentína alkotmánya szerint a kabinetfőnök a legmagasabb rangú miniszter, és az egyetlen, aki politikailag elszámoltatható a parlament előtt.

"Dr. Guillermo Francos veszi át a miniszteri kabinet vezetőjének szerepét azzal a céllal, hogy megerősítse az intézmény politikai erejét" - jelentette be a kormány az X közösségi oldalon ismertetett közleményében.

Guillermo Francos Argentína képviselője volt az Amerika-közi Fejlesztési Banknál, majd fontos szerepet játszott Javier Milei választási kampányában. A kormányon belül is kulcsfigurája annak a pénzügyi megszorításokat is tartalmazó, privatizációs és a gazdaság deregulációját célzó programnak, amelyet az elnök 2023. decemberi hatalomra kerülésekor elkezdett végrehajtani.

A kabinetátalakítás különösen kényes pillanatban történik Milei számára, miután reformjainak keresztülvitele újra és újra akadályokba ütközik a kongresszusban, az államkötvények és a helyi valuta árfolyamának emelkedése megtorpanni látszik.

Azt, hogy mi lesz Posse következő kormányzati szerepe, várhatóan a következő napokban jelentik be - derült ki a közleményből.

A távozó kabinetfőnök Luis Caputo gazdasági miniszterrel együtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott adósságtárgyalásokon részt vevő csapat kulcsembere volt.

A Milei által szorgalmazott gazdasági reformok között szerepel az állami vállalatok privatizációja, valamint olyan pénzügyi megszorító intézkedések, amelyekkel a cél az elhúzódó gazdasági válság megfordítása, a csaknem háromszáz százalékos infláció visszaszorítása.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×