eur:
395.17
usd:
368.49
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Javier Milei, a jobboldali A Szabadság Előretör párt jelöltje győzelmi beszédet tart az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Kormányátalakítás - tarthatatlanná váltak a nézeteltérések az argentin kabinetben

Öt hónapos kormányának első kabinetátalakításában Javier Milei argentin elnök hétfő este elfogadta Nicolás Posse kabinetfőnök lemondását, miközben a kormány által tervezett mélyreható gazdasági reformok miatt jelentős feszültségek alakultak ki a társadalomban.

A kabineten belüli nézeteltérésekre hivatkozva távozó politikus helyére az államfő Guillermo Francos jelenlegi belügyminisztert nevezte ki.

Az elnöki rendszerű Argentína alkotmánya szerint a kabinetfőnök a legmagasabb rangú miniszter, és az egyetlen, aki politikailag elszámoltatható a parlament előtt.

"Dr. Guillermo Francos veszi át a miniszteri kabinet vezetőjének szerepét azzal a céllal, hogy megerősítse az intézmény politikai erejét" - jelentette be a kormány az X közösségi oldalon ismertetett közleményében.

Guillermo Francos Argentína képviselője volt az Amerika-közi Fejlesztési Banknál, majd fontos szerepet játszott Javier Milei választási kampányában. A kormányon belül is kulcsfigurája annak a pénzügyi megszorításokat is tartalmazó, privatizációs és a gazdaság deregulációját célzó programnak, amelyet az elnök 2023. decemberi hatalomra kerülésekor elkezdett végrehajtani.

A kabinetátalakítás különösen kényes pillanatban történik Milei számára, miután reformjainak keresztülvitele újra és újra akadályokba ütközik a kongresszusban, az államkötvények és a helyi valuta árfolyamának emelkedése megtorpanni látszik.

Azt, hogy mi lesz Posse következő kormányzati szerepe, várhatóan a következő napokban jelentik be - derült ki a közleményből.

A távozó kabinetfőnök Luis Caputo gazdasági miniszterrel együtt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott adósságtárgyalásokon részt vevő csapat kulcsembere volt.

A Milei által szorgalmazott gazdasági reformok között szerepel az állami vállalatok privatizációja, valamint olyan pénzügyi megszorító intézkedések, amelyekkel a cél az elhúzódó gazdasági válság megfordítása, a csaknem háromszáz százalékos infláció visszaszorítása.

Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×