eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
BRATISLAVA, SLOVAKIA - APRIL 7: Peter Pellegrini gives a speach to the members of media after winning the presidential election on April 7, 2024 in Bratislava, Slovakia. Slovakians voted this Saturday in the second round of voting for their new president. The contest was between pro-European diplomat Ivan Korcok, who came top in the first round with 42.5% of the votes, and social democrat Peter Pellegrini, the current speaker of parliament. Peter Pellegrini received 53.12% of votes leaving Ivan Korcok on the second place with 46.88% votes after counting of all ballots. In total, 61.14% voters took part in the election out of all eligible voters. (Photo by Zuzana Gogova/Getty Images)
Nyitókép: Zuzana Gogova/Getty Images

Hivatalos: Peter Pellegrini lesz a következő szlovák államfő

Kiemelkedő választási részvétel mellett Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját, így június 15-től ő lesz Szlovákia új államfője – jelentette be a választás hivatalos végeredményét az állami választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A hatodik közvetlen szlovák államfőválasztás szombati második fordulójának végleges eredményei szerint Peter Pellegrinire a választáson résztvevők 53,12 százaléka voksolt, ellenfele, Ivan Korcok pedig a leadott szavazatok 46,87 százalékát kapta meg. A részvételi arány 61,14 százalékos lett, ami a második legmagasabb a közvetlen szlovákiai államfőválasztások történetében.

A választáson mintegy 4,3 millió választópolgár volt jogosult részt venni.

Peter Pellegrinire 1,4 milliónyian voksoltak, míg Ivan Korcok 1 millió 243 ezer szavazatot kapott. Peter Pellegrini a nyolc szlovákiai megye közül hétben tudott győzni, Ivan Korcok a két legnagyobb városban, Pozsonyban és Kassán, illetve Pozsony megyében szerzett több voksot.

Peter Pellegrini a magyarok lakta járásokban is győzött, rendszerint kiemelkedő eredménnyel.

A választási részvétel Pozsony megyében volt a legmagasabb, meghaladta a 70 százalékot, a legalacsonyabb pedig Kassa megyében, ahol 52 százalékos volt.

Peter Pellegrini már a választások nem hivatalos eredményére reagálva megköszönte minden választónak a részvételt és pártja kormánykoalíciós partnereinek is a tőlük kapott támogatást. Kijelentette: a kormány bízhat abban, hogy az elnöki palotában nem lesz egy olyan „opportunista ellenzéki hatalmi központ”, mint amilyen az elmúlt tíz évben volt és amely „sokat ártott Szlovákia külföldi megítélésének”.

Robert Fico szlovák kormányfő az elsők között gratulált egykori párttársának, Peter Pellegrininek a győzelemhez. „Ma Szlovákiában az emberek megmutatták, hogy fel tudják ismerni, milyen veszélyt jelent az országra nézve a liberális média, az aktivisták, a kormányon kívüli szervezetek és a progresszívek” – jelentette ki Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Ivan Korcok már a nem hivatalos végeredményekre reagálva elismerte vereségét és gratulált Pellegrininek a megválasztásához. Zuzana Caputová jelenlegi államfő már ugyancsak vasárnap hajnalban gratulált leendő utódjának.

Az 1975-ben Besztercebányán született Peter Pellegrini a helyi Bél Mátyás egyetemen, illetve a kassai Műszaki Egyetem közgazdasági karán végzett. Először 2006-ban, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) listáján került be képviselőként a pozsonyi törvényhozásba. Később – Robert Fico kormányaiban – pénzügyi államtitkár, illetve oktatási miniszter, a 2016-os választásokat követően pedig miniszterelnök-helyettes volt. Peter Pellegrini 2018 és 2020 között – miután Robert Fico távozni kényszerült a miniszterelnöki székből – a kormányfői tisztséget is betöltötte. 2020-ban az Irányból kilépve saját pártot alapított Hang (Hlas) néven, pártja a tavaly őszi parlamenti választásokat követően lett a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció része, amelynek parlamenti képviselői Pellegrinit a törvényhozás elnökének választották.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×