eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Unsplash.com

Egy tiraszpoli ukrán dróncsapásról készült videó miatt áll a bál

Meghamisították a Dnyeszter melléki moldovai szakadár területen történt állítólagos dróncsapásról készült felvételt - közölte szerdán Adrian Efros moldovai belügyminiszter.

A Dnyeszter-mellék biztonsági hatóságai vasárnap arról számoltak be, hogy Ukrajna irányából érkezett kamikazedrón csapódott be egy tiraszpoli katonai támaszponton, lángba borítva egy működésképtelen Mi-8MT típusú helikoptert. A katonai létesítmény alig tíz kilométerre van az ukrán határtól. A történtekről felvételt is közzétettek.

"Ez egy montázs, semmiféle robbanás nem volt. A szakértők majd részletesebben beszámolnak erről. Ez a félretájékoztatási kampány része, amelynek célja pánikot kelteni a lakosság körében és destabilizálni a térséget" - hangoztatta Efros, akit a ZDG helyi hírportál idézett.

Maia Sandu moldovai elnök még az incidens napján provokációnak nevezte a történteket, a chisinaui vezetés pedig tagadta, hogy Kijevnek köze lett volna mindehhez.

Az incidenst mindazonáltal a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület vezetése terrorcselekménynek minősítette, és a Chisinau és Tiraszpol között közvetítő Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ), valamint Ukrajnához és Oroszországhoz fordult az ügyben.

A 460 ezer lakosú, Ukrajna és a Dnyeszter folyó közé ékelődő szeparatista terület rövid fegyveres konfliktus után 1992-ben szakadt ki Moldovából. Hivatalos adatok szerint 1500 orosz katona tartózkodik a területen békefenntartó feladatokat ellátva. A térség lakóinak jelentős része orosz útlevéllel is rendelkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×