eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Shahed combat drone flying over fields of Ukraine, aerial view, drone attack, war in Ukraine, 3d render.
Nyitókép: Olena Bartienieva/Getty Images

Kamikazedrón: Szarajevó rálicitált Belgrádra

Katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina két héten belül - közölte Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának védelmi minisztere szerdán.

A politikus a Federalna TV műsorában kiemelte: a boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet. Az elkészült drónokat exportálják, így jelentős bevétel származhat belőlük.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb köztársasági elnök nemrég arról beszélt, Szerbia hamarosan ötezer kamikazedrónt fog gyártani. Zukan Helez szerint viszont Bosznia-Hercegovina hadiipara olyan erős, hogy Szerbiánál előbb, már 15 napon belül elkezdheti a pilóta nélküli repülőeszközök gyártását.

A boszniai szövetségi védelmi miniszter kitért arra is, hogy a szomszédos országok igyekeznek akadályokat gördíteni a boszniai hadsereg fejlesztésének útjába, ennek ellenére a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel fogják felszerelni.

Zukan Helez szerint a belgrádi állításokkal szemben nem Szerbia rendelkezik a legnagyobb haderővel a térségben, a szerb hadsereg ugyanis jelentős mértékben korszerűtlen orosz harci eszközöket használ. Bosznia-Hercegovina ezzel szemben a korszerű, a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát részesíti előnyben.

A bosznia-hercegovinai hadseregben mintegy tízezer hivatásos katona, ötezer tartalékos és ezer polgári alkalmazott szolgál. A hivatalos adatok szerint 2014 és 2023 közötti időszakban az ország csupán 15 millió dollárt (5,5 milliárd forint) fektetett fegyverekbe és katonai felszerelésbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×