eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Grósz Andor, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban 2023. április 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Részletesen ismertette gázai álláspontját a Mazsihisz elnöke

Izrael és a Hamász háborújáról mondta el álláspontját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Grósz Andor, miután egyhetes, hivatalos úton volt a zsidó államban.

"Antiszemita hullám söpör végig a világon" – mondta kedden a Mazsihisz elnöke, aki az államelnökkel, illetve miniszterekkel és parlamenti képviselőkkel tárgyalt Izraelben.

Grósz Andor hangsúlyozta, hogy a Hamász egy terrorszervezet, amely nem izraeli katonákat támadott meg, hanem békés civileket, köztük nőket és gyerekeket, közvetve pedig az egész civilizált világot.

„A háborúnak – amit nem Izrael kezdett – minél hamarabb véget kell vetni. A Hamászt kell megsemmisíteni, és a terrorszervezet infrastruktúráját, nem pedig a palesztin népet” – jelentette ki az elnök, aki örömmel konstatálta, hogy Magyarországra nem értek el az általa említett „propalesztin akciók”. „Itt nyugodtan élhetnek a zsidók, a kormány is zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen” – tette hozzá. „Annak ellenére, hogy bizonyos felületeken megjelennek antiszemita megnyilvánulások, a magyar sajtó túlnyomó többsége tisztességesen közli mindazt, ami történik a világban, többek közt a Közel-Keleten, Izrael és a Hamász között" – jelentette ki az elnök.

Grósz Andor kérdésre válaszolva elmondta: a palesztinok a párizsi és a kairói tárgyalások során nem tudták pontosan megmondani az elrabolt zsidók számát, mert vannak olyanok, akiket nem ők, hanem az Iszlám Állam tagjai vagy magánszemélyek tartanak fogva.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg nemcsak Izrael déli részén, hanem a libanoni határon, az Irán által támogatott Hezbollah ellen is folynak harcok, és onnan is nagyon sok embert kellett kitelepíteni. A Mazsihisz elnöke úgy ítélte meg, hogy Izraelben vannak ugyan politikai viták, de a politikai vezetés és a nép egységes, hiszen tudatában van annak, hogy élet-halálharcot vív. Bírálta ugyanakkor az ENSZ főtitkárát, mert szerinte António Guterres eleinte nem állt ki kellő súllyal Izrael mellett.

A Mazsihisz elnöke nem vonta kétségbe, hogy az október 7-i terrortámadás után az izraeli akciók sok palesztin életet követeltek, a Gázai-övezetben pedig humanitárius válság alakult ki, de újfent emlékeztetett arra, hogy a Hamász támadta meg a zsidó államot, és több mint ezer civilt mészárolt le.

Kardos Péter főrabbi ehhez kapcsolódva rámutatott, hogy a muszlim Egyiptom az, amely nem hajlandó befogadni a szintén muzulmán gázai menekülteket.

Más témákat érintve Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Sorsok Házára önállóan nincs szükség, mert már van egy holokausztközpont Budapesten, ezért inkább azt kellene fejleszteni, egy intézményben összevonva a szerinte „gyönyörűen berendezett, világszínvonalú” Sorsok Házával.

Arról is beszélt, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a gázai háború végéig félreteszi a konfliktusait – bár megjegyezte, hogy a hazai zsidóság nagy részét a Mazsihisz képviseli, Sulyok Tamás beiktatásán mégis az EMIH vezetője adhatott áldást az új köztársasági elnökre.

Grósz Andor úgy ítéli meg, hogy a Mazsihisz belső konfliktusainak nagy részét is sikerült elsimítaniuk. Frőlich Róbert főrabbi egyetért ezzel, de szerinte az azokat kiváltó okok nem feltétlenül szűntek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×