eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Queue refugee. Waiting people line, migration conflict, mob young iraq immigrants on border, long crowd coming patience poor persons, migrations problem, vector illustration. Crowd migration illegal
Nyitókép: S-S-S/Getty Images

Nemzetközi összefogás az embercsempészet ellen

Horvátország és Szlovénia vezeti majd azt az operatív munkacsoportot, amelynek célja a nyugat-balkáni útvonalon működő embercsempész-hálózatok elleni küzdelem hatékonyabbá tétele.

A ZeBRa kódnevet viselő munkacsoport az Európai Unión belüli rendőrségi együttműködés összehangolásával megbízott ügynökségnek, az Europolnak az égisze alatt működik majd, és a horvát, valamint a szlovén rendőrök mellett boszniaiak és németet is tagjai lesznek.

Tevékenységének egyik legfontosabb része a bűnügyi nyomozásból származó hírszerzési és operatív információk megosztása, valamint konkrét intézkedések kezdeményezése az embercsempész-hálózatok felszámolására. A munkacsoport létrehozását Horvátország kezdeményezte, és a székhelye is ott lesz.

Antonio Gerovac, a horvát bűnügyi rendőrség vezetője elmondta: a horvát rendőrség tavaly 1612 embercsempészt tartóztatott le, és ehhez kapcsolódóan 1499 bűncselekményt vett nyilvántartásba. Az idei évben március 7-ig 433 embercsempészt fogott el a rendőrség, és 437 embercsempészettel összefüggő bűncselekményt regisztrált, ami a bűncselekmények számát tekintve 320 százalékos, míg a bűncselekmények elkövetői számát tekintve 277 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A rendőrfőnök hozzátette, hogy az embercsempészek 80 százalékban külföldiek, 16 százalékban boszniai, tíz százalékban román állampolgárok, őket az ukránok és a szerbek követik.

Damjan Petric, a szlovén bűnügyi rendőrség vezetője hangsúlyozta: a ZeBRa az embercsempész-hálózatok magas rangú bűnözői ellen folytatott közös nyomozások lefolytatására és koordinálására fog összpontosítani. Jelezte továbbá, hogy Szlovéniában idén már 144, 2023-ban pedig csaknem 560 embercsempészt vettek őrizetbe a hatóság

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×