eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdképen olaj szivárog a Rubymar nevű teherhajóból, miután a jemeni húszi lázadók támadást indítottak ellene a Vörös-tenger déli részén 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Új területen okozhatnak nagy bajt a húszik támadásai

Tavaly ősz, a Hamász izraeli támadása óta egyre aktívabbak az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren. Azon túl, hogy a csapásaik jelentős károkat okoznak a világkereskedelemnek, most már egy újabb nem kívánt hatástól tartanak a szakemberek.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a húszik egyre aktívabban támadják rakétákkal a Vörös-tenger bejáratánál elhaladó katonai és kereskedelmi hajókat, ami azért is probléma, mert ezen az útvonalon halad keresztül a világ tengeri hajóforgalmának 18 százaléka (különösen az Európa és a Közel-Kelet, valamint a Távol-Kelet közötti árucserére gyakorolnak drámai hatást a támadások). Több ország katonai szövetségre lépve próbálja egyre újabb csapásokkal megfékezni a húszik támadásait - épp vasárnap jött a hír, hogy egy nagy hatótávolságú drónjukra és számos, a húszik rakéta- és dróncsapásait kiszolgáló épületet támadott az USA és az Egyesült Királyság.

A húszi fegyveresek pénteki támadása azonban egy újabb nagy problémát okozhat. Egy brit tulajdonú, Belize-i zászló alatt közlekedő teherhajót találtak el, amely 22 ezer tonna műtrágyát szállított.

Egyrészt a jócskán megsérült Rubymar

18 mérföldes olajfoltot okozott az útvonalon, másrészt a lehorgonyzott hajó félig a vízbe süllyedt, ami miatt félő, hogy a műtrágya a tengerbe folyik, súlyos környezeti katasztrófát okozva.

A 24 fős személyzetet biztonságosan evakuálták, de a rakomány egyelőre a hajón van. Eddig csak a gépházat árasztotta el a víz, de további süllyedés fenyeget, amivel bekövetkezne a környezeti katasztrófa.

(A nyitóképen: A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdképen olaj szivárog a Rubymar nevű teherhajóból, miután a jemeni húszi lázadók támadást indítottak ellene a Vörös-tenger déli részén 2024. február 20-án.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×