eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdképen olaj szivárog a Rubymar nevű teherhajóból, miután a jemeni húszi lázadók támadást indítottak ellene a Vörös-tenger déli részén 2024. február 20-án.
Nyitókép: MTI/AP/Planet Labs PBC

Új területen okozhatnak nagy bajt a húszik támadásai

Tavaly ősz, a Hamász izraeli támadása óta egyre aktívabbak az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren. Azon túl, hogy a csapásaik jelentős károkat okoznak a világkereskedelemnek, most már egy újabb nem kívánt hatástól tartanak a szakemberek.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a húszik egyre aktívabban támadják rakétákkal a Vörös-tenger bejáratánál elhaladó katonai és kereskedelmi hajókat, ami azért is probléma, mert ezen az útvonalon halad keresztül a világ tengeri hajóforgalmának 18 százaléka (különösen az Európa és a Közel-Kelet, valamint a Távol-Kelet közötti árucserére gyakorolnak drámai hatást a támadások). Több ország katonai szövetségre lépve próbálja egyre újabb csapásokkal megfékezni a húszik támadásait - épp vasárnap jött a hír, hogy egy nagy hatótávolságú drónjukra és számos, a húszik rakéta- és dróncsapásait kiszolgáló épületet támadott az USA és az Egyesült Királyság.

A húszi fegyveresek pénteki támadása azonban egy újabb nagy problémát okozhat. Egy brit tulajdonú, Belize-i zászló alatt közlekedő teherhajót találtak el, amely 22 ezer tonna műtrágyát szállított.

Egyrészt a jócskán megsérült Rubymar

18 mérföldes olajfoltot okozott az útvonalon, másrészt a lehorgonyzott hajó félig a vízbe süllyedt, ami miatt félő, hogy a műtrágya a tengerbe folyik, súlyos környezeti katasztrófát okozva.

A 24 fős személyzetet biztonságosan evakuálták, de a rakomány egyelőre a hajón van. Eddig csak a gépházat árasztotta el a víz, de további süllyedés fenyeget, amivel bekövetkezne a környezeti katasztrófa.

(A nyitóképen: A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdképen olaj szivárog a Rubymar nevű teherhajóból, miután a jemeni húszi lázadók támadást indítottak ellene a Vörös-tenger déli részén 2024. február 20-án.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×