eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Palesztinok sátrai a Gázai övezet középső részén fekvő Deir el-Balahban létesített belföldi menekülttáborban 2024. február 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Előrelépés jöhet a közel-keleti háború ügyében

Izrael hajlandó lehet tűzszüneti tárgyalásokat folytatni - legalábbis így tűnik a párizsi titkos tárgyalások után.

A The Guardian az AFP francia hírügynökségre hivatkozva azt írta, hogy az izraeli Moszad és a Shin Bet titkosszolgálatok vezetői amerikai, egyiptomi és katari közvetítőkkel folytattak titkos tárgyalásokat Párizsban. Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója, Tzachi Hanegbi egy szombat esti televíziós interjúban már arról beszélt, hogy a delegáció hazatért Párizsból, és valószínűleg „van tér” arra, hogy megállapodásra jussanak - írta a hvg.hu.

Az izraeli média később arról tudósított, hogy a meghallgatás után a háborús kabinet beleegyezett abba, hogy Katarba is küldöttséget menesszen a napokban, ahol egy több hétre szóló fegyverszünet feltételeinek kialakítása a cél, amelynek része a Hamasz által elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátása is palesztin rabokért cserébe.

Az önálló Palesztin állam létrejöttét azonban a hivatalos nyilatkozatok szerint továbbra sem támogatja Izrael.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×