eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Young man at Akihabara electric town, street view, Tokyo, Japan
Nyitókép: Matteo Colombo / Getty

Már nem Japán a világ harmadik legnagyobb gazdasága

A távol-keleti szigetország az alacsony kereslet és a fogyasztás miatt süllyedt recesszióba. Ezzel elvesztette a világ harmadik legnagyobb gazdasága címét.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint Japán bruttó hazai terméke (GDP) éves szinten 0,4 százalékkal csökkent az október-decemberi időszakban. Ezzel folytatódott a gazdaság zsugorodása, hiszen már a 3. negyedévben is csökkenést, egészen pontosan 3,3 százalékos visszaesést produkált. Az elemzők 1,4 százalékos növekedést vártak, ehhez képest technikai recesszióba csúszott Japán − írja a Portfolio.

Negyedéves alapon Japán GDP-je 0,1 százalékkal esett vissza, szemben az előzetesen várt 0,3 százalékos növekedéssel. A magánfogyasztás 0,2 százalékkal csökkent, elsősorban megnövekedett megélhetési költségek és kedvezőtlen időjárás miatt.

A beruházások 0,1 százalékkal estek vissza, elsősorban az építési projekteket akadályozó kínálati korlátok miatt. Az export viszont pozitív hatást gyakorolt GDP-re: 2,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Yoshiki Shinke, a Dai-ichi Life Research Institute munkatársa az adatokat elemezve kiemelte, hogy aggasztó a fogyasztás és beruházási kiadások − mint a belföldi kereslet kulcsfontosságú elemei − jelentős lassulása. Yoshitaka Shindo gazdasági miniszter szintén a fogyasztási kiadások gyenge lendületéről beszélt, ezért fontosnak nevezte, hogy erős bérnövekedést érjenek el.

Az elemzők mindenesetre további lehetséges zsugorodást vetítenek előre az aktuális negyedévre, amelynek okait többek között a gyenge kínai keresletben, a lassú belföldi fogyasztásban és a Toyota Motor Corp egyik termelőegységének leállásában látják.

Az adat megjelenése után a jen árfolyama stabil maradt 150,22 dollár/JPY-nél (1 USD = 150,22 JPY), míg Nikkei index enyhén emelkedett, ami valószínűleg abból adódott, hogy piaci szereplők hosszabb távú lazítást várnak el a japán központi banktól.

A japán gazdaság recessziója egyben azt is jelenti, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága cím a szintén gyengélkedő Németországé.

Ez a fejlemény újraélesztette a vitákat a Bank of Japan (BOJ) hosszú ideje fennálló, rendkívül laza monetáris politikájának jövőbeli irányáról. Sok elemző korábban azt várta, hogy a BOJ egy éven belül elkezdi csökkenteni jelentős monetáris ösztönzőit. Azonban az új adatok megkérdőjelezik ezeket az előrejelzéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×