eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Afrikai illegális bevándorlók elszállításukra várakoznak az olaszországi Lampedusa sziget kikötőjében 2023. szeptember 18-án. Az idén eddig több mint 126 ezer migráns érte el az olasz partokat, majdnem kétszer annyi, mint 2022 azonos időszakában. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió támogatását kérte a migránsok átkelésének megakadályozására.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Ciro Fusco

Tunézia keményebben is felléphetne a migránsokkal szemben – állítja az elemző

Csak részben tesz eleget Tunézia az Európai Unió kérésének a migránsok részleges feltartóztatásával. Az EU szigorúbb fellépést vár el az afrikai országtól.

A UNHCR (ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala) adatai szerint Olaszországba 2023 első tíz hónapjában közel 150 ezer irreguláris migráns érkezett, közel kétharmaduk Tunéziából. Ebből a 96 ezer emberből 17-18 ezer volt tunéziai állampolgár, megközelítőleg ugyanennyien rendelkeztek guineai, illetve elefántcsontparti állampolgársággal. Az elmúlt években az látható, hogy a külföldiek aránya egyre nő, 2021-ben 31 százalékot tettek ki, 2022-ben 60 százalékot, és tavaly már a 80 százalékot is elérte – mondta az InfoRádióban Kmeczkó Sára.

A Migrációkutató Intézet kutatója szerint a tunéziai vezetés elutasítja azt az uniós elvárást, hogy Tunéziának egyfajta határőri szerepet kellene betöltenie, és fel kellene tartóztatnia az Európai Unió felé érkező irreguláris migránsokat – mondta a kutató. Hozzátette: 2023 júliusában mégis megköttetett az a megállapodás, amely Tunéziát ezzel a feladatkörrel ruházza fel, azóta történtek pozitív fejlemények ezen a téren.

Nyár óta közel 70 ezer embert tartóztatott fel a parti őrség, majdnem kétszer annyit, mint 2022-ben,

ami pozitív fejlemény, és az európai érdekeket segíti – mondta a kutató, aki azonban nem tartja elegendőnek a Tunéziának szánt támogatásokat, szerinte kérdéses, hogy ki tud-e építeni hatékony és működőképes határvédelmet a súlyos gazdasági és társadalmi problémákkal küzdő ország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×