eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

13 évig tartott egy fontos kőolajvezeték államosítása

Állami kézbe kerül a Barátság-kőolajvezeték ukrajnai része. Ezen keresztül érkeznek Magyarországra is az orosz szállítmányok.

2021-ben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök adott utasítást a vezeték államosítására. A kőolajvezeték Putyin barátjaként ismert oligarchához, Viktor Medvedcsukhoz köthető, akit a háború kitörése után Ukrajnában elfogtak, és később egy fogolycsere részeként szolgáltattak ki Moszkvának − írja az Index.

Az oligarcha ellen még korábban indult nemzetbiztonsági eljárás Ukrajnában terrorizmus finanszírozása miatt. Ez az eljárás érintette a Barátság-kőolajvezeték Ukrajnán több mint 1100 kilométer áthaladó részét is, amely Viktor Medvedcsuk egyik vállalatának tulajdonában állt. A vezeték Zsitomir, Rivnye, Ternopil, Lviv és Kárpátalja megyéken halad át Magyarország irányába.

Az ukrán legfelsőbb bíróság egy csütörtöki döntésben hagyta jóvá azt, hogy a vezeték állami tulajdonba kerüljön. A hírről beszámolva az ukrán Ekonomicsna Pravda emlékeztetett arra, hogy a vezeték még a Szovjetunió idején épült, és elméletileg már Ukrajna függetlenedése után állami tulajdonba kellett volna kerülnie.

Ez viszont nem történt meg, és a vezeték a Transznyefteprodukt nevű orosz energiacég tulajdonában maradt. Az ukrán állam először 2011-ben tett jogi lépéseket annak érdekében, hogy állami tulajdonba kerüljön ez a szakasz, de

az eljárás közben a vezeték rejtélyes körülmények közt, egy svájci cégen keresztül Medvedcsuk tulajdonába került az orosz cégtől.

Emiatt egy ideig Magyarországra érkező szállítmányok is elakadtak. Medvedcsuk egyébként utóbb, a 2022-es fogságba esése után azt vallotta, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnökkel együtt intézte a vezeték megvásárlását 23 millió dollárért.

Most a legfelsőbb bíróság döntésével úgy fest, hogy végleg lezárul ez a 13 éves ügy. A vezetéket egyébként 2021 óta már az Ukrtransznafta nevű állami vállalat felügyeli a gyakorlatban.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×