eur:
395.04
usd:
365.51
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: Pixabay

Hadat üzen a homeopátiának a német egészségügyi miniszter

Karl Lauterbach szerint a homeopátiának a tudományos ismeretek alapján nincs orvosilag bizonyított haszna. Az egészségügyi miniszter ezért meg akarja szüntetni a homeopátiás szerek egészségbiztosítási támogatását. A miniszter szerint a tudományos ismeretek a homeopátia terén sem hagyhatók figyelmen kívül.

Az egészségbiztosítási pénztárak nem fizethetnek olyan szolgáltatásokért, amelyeknek semmi hasznuk nincs. Ezt nem engedhetjük meg magunknak – jelentette ki Karl Lauterbach.

Nem létezhet olyan észszerű politika, amely figyelmen kívül hagyja a tudományt – hangsúlyozta a ZDF által ismertetett nyilatkozatában a német egészségügyi miniszter. Eddig ezt tettük a homeopátia terén – tette hozzá.

A nyilatkozatot megelőzően Lauterbach az X (korábbi Twitter) online platformon mindezt a klímaváltozással kapcsolatos intézkedésekkel hasonlította össze. "A klímaváltozás ellen sem vágyálmokkal vehetjük fel a harcot" – jelentette ki.

Lauterbach szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a homeopátiás ellátás biztosítási támogatásának eltörlése mikor, illetve milyen törvényi szabályozás alapján történik majd, az azonban szerinte bizonyos, hogy "rövid időn belül".

A ZDF a miniszter nyilatkozata kapcsán utalt arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek növényi, ásványi és állati anyagokon alapulhatnak, tudományos konszenzus van ugyanakkor abban a tekintetben, hogy a homeopátiás kezelésnek nincs olyan bizonyított hatása, amely túllép a placebohatáson.

Az egészségügyi minisztérium erre vonatkozóan már elküldte az úgynevezett ajánlási levelét a többi minisztériumnak. A Der Spiegel szerint a levél tartalmazza azt a listát, amelyen az egészségbiztosítási pénztárak tevékenységével kapcsolatos megtakarítási tervek szerepelnek. A levél az előirányzatok között

utal a homeopátiás és antropozófus szerek törlésének lehetőségére is annak érdekében, hogy ezzel elkerüljék az egészségbiztosítók szükségtelen kiadásait.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a biztosítók számára lehetővé kell tenni, hogy a szóban forgó szolgáltatásokra vonatkozóan kiegészítő biztosításokat köthessenek.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy Lauterbach már több mint egy évvel korábban közölte, hogy megvizsgálja a homeopátia törlését az egészségbiztosítási ellátás tételei közül. Az ezzel kapcsolatos megtakarítást 20-50 millió euróra becsülte, de akkor azt hangoztatta, hogy "nem a pénz, hanem az elv a lényeg".

Bírálták a miniszter tervét a homeopátiás orvosok, de politikusok is. A német homeopátiás orvosok központi szövetségének elnöke szerint a homeopátiás kezelés egészségbiztosítási támogatásának megszüntetését a betegek szenvednének meg. A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy kollégáival együtt a homeopátiát is használják a hagyományos orvoslás mellett, sőt sok beteg kifejezetten a homeopátiás kezelés miatt keresi fel rendelőinket, főleg a krónikus betegségek esetében.

Megosztotta az egészségügyi miniszter terve a politikusokat is. Bírálták Lauterbach indítványát a kormánykoalíciós Zöldek Pártjának, valamit az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség egészségügyi szakpolitikusai is. Többen arra mutattak rá, hogy a kevesebb pénzzel rendelkező betegek hátrányba kerülnek, mert biztosítói támogatás nélkül az ilyen kezeléseket nem engedhetik meg maguknak.

A CSU egészségpolitikai szakértője szerint az ellátás mércéje ténylegesen a bizonyítékokon alapuló modern orvoslás, ugyanakkor a lakosság körében erős a vágy a holisztikus alternatív megközelítésekre. A szakértő szerint fontos ismerni ezeknek a módszereknek a határait, azok megállapításait ugyanakkor az egészségbiztosítók és a biztosítottak döntésére kell bírni.

A homeopátiát mint gyógymódot az 1790-es években dolgozta ki Samuel Hahnemann német orvos. A holisztikus gyógymódok közé tartozik, célja az emberi test és lélek egyensúlyba hozása, ezáltal az egészséges egyensúlyi állapot visszaállítása.

Magyarországon 2020 július elsejétől csak abban az esetben forgalmazhatók homeopátiás gyógyszerek, ha megfelelnek az ezen gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó uniós előírásoknak, de az egészségbiztosító nem ad támogatást ezekre a készítményekre.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×