eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Hadat üzen a homeopátiának a német egészségügyi miniszter

Karl Lauterbach szerint a homeopátiának a tudományos ismeretek alapján nincs orvosilag bizonyított haszna. Az egészségügyi miniszter ezért meg akarja szüntetni a homeopátiás szerek egészségbiztosítási támogatását. A miniszter szerint a tudományos ismeretek a homeopátia terén sem hagyhatók figyelmen kívül.

Az egészségbiztosítási pénztárak nem fizethetnek olyan szolgáltatásokért, amelyeknek semmi hasznuk nincs. Ezt nem engedhetjük meg magunknak – jelentette ki Karl Lauterbach.

Nem létezhet olyan észszerű politika, amely figyelmen kívül hagyja a tudományt – hangsúlyozta a ZDF által ismertetett nyilatkozatában a német egészségügyi miniszter. Eddig ezt tettük a homeopátia terén – tette hozzá.

A nyilatkozatot megelőzően Lauterbach az X (korábbi Twitter) online platformon mindezt a klímaváltozással kapcsolatos intézkedésekkel hasonlította össze. "A klímaváltozás ellen sem vágyálmokkal vehetjük fel a harcot" – jelentette ki.

Lauterbach szerint egyelőre nem született döntés arról, hogy a homeopátiás ellátás biztosítási támogatásának eltörlése mikor, illetve milyen törvényi szabályozás alapján történik majd, az azonban szerinte bizonyos, hogy "rövid időn belül".

A ZDF a miniszter nyilatkozata kapcsán utalt arra, hogy a homeopátiás gyógyszerek növényi, ásványi és állati anyagokon alapulhatnak, tudományos konszenzus van ugyanakkor abban a tekintetben, hogy a homeopátiás kezelésnek nincs olyan bizonyított hatása, amely túllép a placebohatáson.

Az egészségügyi minisztérium erre vonatkozóan már elküldte az úgynevezett ajánlási levelét a többi minisztériumnak. A Der Spiegel szerint a levél tartalmazza azt a listát, amelyen az egészségbiztosítási pénztárak tevékenységével kapcsolatos megtakarítási tervek szerepelnek. A levél az előirányzatok között

utal a homeopátiás és antropozófus szerek törlésének lehetőségére is annak érdekében, hogy ezzel elkerüljék az egészségbiztosítók szükségtelen kiadásait.

Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a biztosítók számára lehetővé kell tenni, hogy a szóban forgó szolgáltatásokra vonatkozóan kiegészítő biztosításokat köthessenek.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy Lauterbach már több mint egy évvel korábban közölte, hogy megvizsgálja a homeopátia törlését az egészségbiztosítási ellátás tételei közül. Az ezzel kapcsolatos megtakarítást 20-50 millió euróra becsülte, de akkor azt hangoztatta, hogy "nem a pénz, hanem az elv a lényeg".

Bírálták a miniszter tervét a homeopátiás orvosok, de politikusok is. A német homeopátiás orvosok központi szövetségének elnöke szerint a homeopátiás kezelés egészségbiztosítási támogatásának megszüntetését a betegek szenvednének meg. A szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy kollégáival együtt a homeopátiát is használják a hagyományos orvoslás mellett, sőt sok beteg kifejezetten a homeopátiás kezelés miatt keresi fel rendelőinket, főleg a krónikus betegségek esetében.

Megosztotta az egészségügyi miniszter terve a politikusokat is. Bírálták Lauterbach indítványát a kormánykoalíciós Zöldek Pártjának, valamit az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség egészségügyi szakpolitikusai is. Többen arra mutattak rá, hogy a kevesebb pénzzel rendelkező betegek hátrányba kerülnek, mert biztosítói támogatás nélkül az ilyen kezeléseket nem engedhetik meg maguknak.

A CSU egészségpolitikai szakértője szerint az ellátás mércéje ténylegesen a bizonyítékokon alapuló modern orvoslás, ugyanakkor a lakosság körében erős a vágy a holisztikus alternatív megközelítésekre. A szakértő szerint fontos ismerni ezeknek a módszereknek a határait, azok megállapításait ugyanakkor az egészségbiztosítók és a biztosítottak döntésére kell bírni.

A homeopátiát mint gyógymódot az 1790-es években dolgozta ki Samuel Hahnemann német orvos. A holisztikus gyógymódok közé tartozik, célja az emberi test és lélek egyensúlyba hozása, ezáltal az egészséges egyensúlyi állapot visszaállítása.

Magyarországon 2020 július elsejétől csak abban az esetben forgalmazhatók homeopátiás gyógyszerek, ha megfelelnek az ezen gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó uniós előírásoknak, de az egészségbiztosító nem ad támogatást ezekre a készítményekre.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×