eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j4), valamint Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j5), Karl Nehammer osztrák kancellár (j2) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

"Maratoni lesz" a most zajló EU-csúcs

Több állami vezető is vasárnapig csomagolt, pénteken aligha lesz vége a tárgyalássorozatnak, amely középpontjában Ukrajna rövid és hosszú távú sorsa áll.

Tekintélyes késéssel kezdődött Brüsszelben az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozója, miután a program előtt az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke munkareggelivel kezdett a német kancellárral, a francia elnökkel és a magyar miniszterelnökkel.

Habár Olaf Scholz német kancellárt megkérdezték, miről tárgyaltak, ő nem árulta el. Mindazonáltal feltehetően a magyar ellenállásról lehetett szó az ukrán uniós csatlakozási tárgyalások és az 50 milliárd eurós támogatás ügyében - írta a 444. A portál szerint erre utal Orbán Viktor néhány szava, amelyeket az Európai Tanács épületében mondott arról, hogy nem állnak fenn azok a feltételek, amelyek egy csatlakozási tárgyalás megkezdéséhez szükségesek.

A szavazáskor mindenesetre egyhangú döntésre van szükség, ezért hosszú programra van kilátás csütörtökön, és akár a hétvégébe is belenyúlhat a pénteki tárgyalássorozat:

  • Leo Varadkar ír miniszterelnök nem zárta ki, hogy vasárnapig Brüsszelben ülnek.
  • Vele egyetért Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, de
  • António Costa ügyvezető portugál kormányfő és
  • Petteri Orpo finn miniszterelnök is, aki eleve vasárnapig pakolt magának ruhát.

A magyar álláspontot korábban Orbán Viktor és Orbán Balázs, a miniszterelnök poltikai tanácsadója is ismertette:

Plusz pénz ukrajnának-téma: Orbán Viktor Brüsszelben: minden kérdésre ugyanaz a válasz

Ukrajna csatlakozása: Orbán Balázs: egy feltétellel támogathatja Magyarország Ukrajna további finanszírozását; Orbán Viktor Ukrajna EU-tagságáról: ez abszurd, nevetséges és komolytalan

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×