eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Iráni nők az iszlám szent könyv példányaival tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Svédország teheráni nagykövetsége előtt 2023. június 30-án. Stockholm központjában június 28-án Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt.
Nyitókép: MTI/AP/Vahid Szalemi

Kiutasítja Svédország a Korán-égetésekért felelős iraki férfit

Svédország kiutasít egy iraki férfit, aki az utóbbi hónapokban tüntetéseken több alkalommal is elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy-egy példányát - közölte csütörtökön a TV4 helyi hírtelevízió a Migrationsverket svéd bevándorlási hivatalra hivatkozva.

"A bevándorlási hatóság úgy döntött, hogy ki kell utasítani ezt a személyt Svédországból. A döntés végrehajtásával járó bonyodalmak miatt ideiglenes tartózkodási engedélyt biztosítottak számára 2023. október 25-től 2024. április 16-ig" - idézte a svéd televízió a Migrationsverket közleményét.

A tájékoztatás szerint a határozat értelmében az Irakból származó Salwan Momika öt évig nem térhet majd vissza Svédországba. A férfi a TT hírügynökségnek és az SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy megfellebbezi a döntést és nem fogja elhagyni az országot.

"Nem hagyom el Svédországot. Svédországban fogok élni és meghalni. A svéd bevándorlási hatóság súlyos hibát vétett. Úgy vélem, mögöttes politikai indítékok állnak a döntés mögött. Fellebbezni fogok" - hangoztatta Momika az SVT-nek nyilatkozva.

Az SVT információi szerint a férfit a nyáron a svéd hatóságok kikérdezték olyan - Irakban készült - felvételek ügyében, amelyeken fegyverrel a kezében "katonai környezetben" volt látható. Formális kihallgatásnak is alávetették szeptember közepén egy kiadatási kérelem elbírálásának részeként, az iraki hatóságok kérték hazaküldését a Korán-égetések miatt.

A férfi 2021 áprilisában érkezett Svédországba, ahol három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott. A bevándorlási hatóság szerint menedékkérelme előterjesztésekor hamis adatokat adott meg.

Az utóbbi hónapokban Svédországban több olyan megmozdulás is volt, amelyen a Korán példányait nyilvánosan elégették, vagy más módon meggyalázták. A legtöbb ilyen incidensért a muszlim vallást bíráló iraki férfi volt felelős. A svéd rendőrség többször is vizsgálatot indított ellene uszítás gyanúja miatt.

A svéd kormány ugyan elítélte a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta az országon belül a szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.

A történtek a muszlim országok heves reakcióját váltották ki diplomáciai bonyodalmakat okozva Svédországnak. Augusztusban a stockholmi vezetés a második legmagasabb szintre volt kénytelen emelni a terrorfenyegetettségi szintet és figyelmeztette állampolgárait esetleges dzsihadista támadások veszélyére bel- és külföldön egyaránt. A múlt héten egy tunéziai férfi megölt két svéd fociszurkolót Brüsszelben.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×