eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Tóra-égetést is engedélyeztek Svédországban, áll a bál

Izrael élesen bírálta pénteken, hogy Svédországban engedélyezték a Tóra esetleges elégetését egy tüntetésen a zsidó állam stockholmi nagykövetsége előtt.

"Izrael Állam elnökeként elítéltem, hogy elégették a Koránt, amely szent a világ muszlimjai számára, és most megszakad a szívem, hogy ugyanez a sors vár a zsidó bibliára, a zsidóság örök könyvére" - jelentette ki Jichák Hercog izraeli államelnök.

A stockholmi rendőrség engedélyezte egy nyilvános tiltakozóakció szervezését, amelyen a kérvényező egy tórát és egy bibliát készül elégetni. Az akciót, amelyen három személy jelezte részvételét, szombat délutánra tervezik a stockholmi izraeli nagykövetség épülete előtt. A tüntetés szervezője akcióját egyfajta válasznak szánja a júniusi Korán-égetésre, amely a svéd főváros egyik mecsetje előtt történt és a muszlim országokban tüntetésekkel kísért közfelháborodást váltott ki.

"A szent írások meggyalázásának engedélyezése nem a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása, hanem a nyilvánvaló uszítás és a színtiszta gyűlölet közszemlére tétele" - fogalmazott Hercog. Mint mondta, az egész világnak össze kell fognia és egyértelműen el kell ítélnie ezt a megvetendő cselekedetet.

"Izrael Állam nagyon komolyan veszi a zsidó nép legszentebbjének ártó gyalázatos döntést" - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Twitteren-oldalán közzétett állásfoglalásában.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter nyomatékosan felszólította a svéd hatóságokat, hogy vegyék elejét a Tóra-égetésnek.

A svéd rendőrség hangsúlyozta, hogy "nem konkrétan szent szövegek elégetésére" vonatkozó kérelmet engedélyeztek, hanem egy nyilvános összejövetelt, amelyen a kifejezési szabadság alkotmányba foglalt jogával élve véleményt fejeznek ki, "ami fontos különbségtétel".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×