eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei a vallási vezető protréival tüntetnek Svédország bagdadi nagykövetségénél a Svédországban elkövetett Korán-égetés elleni tiltakozásul 2023. június 29-én. Egy nappal korábban egy Svédországba menekült 37 éves iraki férfi, Salwan Momika tüntetőleg megtaposta és fegyújtotta a muszlimok szent könyvét Stockholm legnagyobb mecseténél az íd al-adha áltozati ünnep idején. Az iraki kormány elítélte a provokációt, Marokkó pedig az eset miatt hazahívta svédországi nagykövetét.
Nyitókép: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Áll a bál a stockholmi Korán-égetés miatt, megszólalt az EU

Közleményben ítélte el a svédországi Korán-égetést az Európai Unió, és sajnálatosnak nevezte, hogy ilyen cselekményt hajtottak végre a muszlimok kiemelt ünnepén, az íd al-adha (áldozat ünnepe) napján.

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSz) szombati közleményében szóvivője útján azt közölte, a Korán elleni sértő cselekedet semmilyen módon sem tükrözi az Európai Unió véleményét.

„A Korán vagy bármely más szent könyv elégetése sértő, tiszteletlen és egyértelmű provokáció. A rasszizmusnak, az idegengyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Európában”

– jelentették ki.

Az Európai Unió továbbra is kiáll a vallás vagy meggyőződés szabadsága és a szólásszabadság mellett, külföldön és belföldön egyaránt – húzták alá. „Itt az ideje, hogy közösen álljunk ki a kölcsönös megértésért és tiszteletért, és megakadályozzuk a helyzet elmérgesedését” – írták.

Arra utalva, hogy a Korán stockholmi elégetése miatt tüntetések kezdődtek Irakban és Iránban, azt közölték: az EU szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, nyugalomra és önmérsékletre szólít fel, továbbá elítéli a diplomáciai képviseletek elleni támadásokat.

Stockholm központjában Salwan Momika 37 éves iraki bevándorló oldalakat tépett ki és gyújtott meg az iszlám szent könyvéből szerdán. A Koránra előzőleg szalonnát helyezett, ami a hívőket súlyosan sértő gesztus volt. Momika ellen utólag „etnikai vagy nemzetiségi csoport elleni izgatás”, továbbá a tűzgyújtási tilalom megszegése miatt eljárás indult, de előzetesen a rendőrség engedélyt adott akciójára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×