eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Tart az újabb tüntetésektől, csendben temettetne el egy tinilányt az iráni kormány

A középiskolás Armita Geravand nem akart fejkendőt viselni a metrón, ami miatt összekülönbözött az erkölcsrendészettel. A 16 éves lányt úgy megverték, hogy agyhalott állapotba került.

Még október elején kómába esett egy 16 éves iráni lány, miután dulakodás közben beütötte a fejét egy teheráni metrókocsiban, amikor összevitatkozott az erkölcsrendészet tagjaival. Az incidens azért alakult ki, mert

a lány nem volt hajlandó fejkendőt viselni a tömegközlekedési eszközön, amiért bántalmazták is.

A középiskolás Armita Geravand állapota az elmúlt hetekben nem javult, és az orvosok már értesítették a családot, hogy nincs esély a felépülésére. A teheráni Fadzsr kórházat az eset után szigorú rendőrségi zárlat alatt tartották, így akadályozva, hogy fotók vagy információk kerüljenek a nyilvánosságra – írja az Iran International című lap értesülései alapján a 24.hu.

A Hengaw emberi jogi szervezet elsőként számolt be az esetről és megerősítette a lány állapotának romlását. Mivel nem maradt semmi esély arra, hogy Armita Geravand felépüljön a kómából, a helyi portál információi szerint az iráni hatóságok nyomást gyakoroltak a lány családjára, hogy csendes, diszkrét temetést tartsanak, elkerülve az esetleges újabb tüntetéseket. Állítólag arra kérték a családot, hogy a nyilvánosságot kerülve szállítsák át a lány holttestét Teheránból a kermansahi Dzsafar Abadba. Az iráni biztonsági erők közölték a Geravand családdal, hogy a tinilány hazaszállítása Ali Hámenei legfelsőbb vezető közvetlen utasítására történik. A helyi sajtó értesülései szerint szülőket arra is rávették, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amelyben

vállalják: nem tesznek feljelentést a hatóságok ellen.

Az Iran International azt írja, az iráni politikai vezetés attól tarthat, hogy a mostani eset a Mahsza Amini tavalyi halálához hasonló reakciót válhat ki. A fiatal kurd nőt 2022 őszén a kendőviselési szabályok megsértése miatt vette őrizetbe az erkölcsrendészet, majd néhány nap múlva tisztázatlan körülmények között meghalt. Ezután tömegtüntetések törtek ki Iránban és egyre több nő hagyta figyelmen kívül a kötelező öltözködési előírásokat: bevásárlóközpontokban, éttermekben és üzletekben sem viseltek fejkendőt. A helyi törvények alapján a hidzsáb levétele bűncselekménynek minősül, és az elkövetőket felelősségre kell vonni.

Mahsza Amini halálának első évfordulóján az iráni parlament „hidzsábtörvényt” fogadott el, amelynek megszegése esetén a nők akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, idén Nargesz Mohammadi iráni aktivista, újságíró kapja a Nobel-békedíjat „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért.”

Nargesz Mohammadit tavaly novemberben tartóztatták le, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták, majd azt mondták neki, hogy életbe lépett 30 hónap börtönt és 80 korbácsütést előíró büntetése, amelyet 2021. május 22-én szabott ki rá egy teheráni bíróság. Ez nemzetközi felháborodást váltott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×